Ga naar hoofdinhoud

Team Delft winnaar Formula Student

Formula Student Team Delft is winnaar geworden van de Formula Student voor elektrische raceauto's (foto: Institution of Mechanical Engineers)

Voor het tweede jaar op rij heeft een team van zestig studenten van de TU Delft de Formula Student competitie van het Institution of Mechanical Engineers gewonnen. Formula Student daagt techniekstudenten uit tot het binnen een jaar ontwerpen en bouwen van en racen met een éénpersoons elektrische racewagen. De competitie bestaat uit acht uitdagingen en evenementen waarmee punten zijn te verdienen. Het gaat onder meer om het testen van de versnelling, uithoudingsvermogen, brandstofverbruik, het ontwerp en de business case.

Team Delft behaalde de prijs dit weekend op Silverstone met een totaalscore van 909,3 op een totaal score van duizend. Het team van de Westsächsische Hochschule Zwickau (D) haalde de tweede plaats met 792,5 punten, de Universität Stuttgart werd derde met 750,8 punten en University of Bath (GB) vierde met 748,4 punten. Er waren in totaal135 teams, waarvan 49 uit het Verenigd Koninkrijk en maar ook uit ver weg gelegen landen als Australië, Turkije en Oekraïne.

Hard werken voor Formula Student

Volgens Stijn Pennings, teambaas van Formula Student Team Delft, heeft het harde werk van het afgelopen jaar zijn vruchten afgeworpen. Het hele team heeft onschatbare hands-on ervaring opgedaan bij de ontwikkeling van een auto van start tot finish. Volgens Pennings is het lichte en wendbare karakter van onze auto de sleutel tot onze overwinning. Het team heeft dit jaar het gewicht van de aandrijflijn teruggebracht en het had de beschikking een monocoque carrosserie. Pennings is met name trots door met zo’n grote marge te winnen.

Ook prof. Richard Folkson, voorzitter van het organiserende Institution of Mechanical Engineers en voormalig juryvoorzitter van Formula Student, had lovende woorden voor het team. “Het kaliber van de dit jaar techniek was van hoog niveau en Team Delft was een waardige winnaar. De auto was wendbaar, snel en had een aantal indrukwekkende innovaties ten opzichte van de auto van vorig jaar, met inbegrip van de zijvleugels. Het niveau van de concurrentie over het algemeen stijgt elk jaar.”

Folkson was ook blij met het succes van de Universiteit van Bath, die de top Britse team waren. Dit team haalde de hoogste score voor de uithoudingstest, mede waardoor het op de vierde plaats eindigde. Er eindigden overigens vier Britse teams bij de eerste tien.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven