Op de internationale automobieltentoonstelling IAA in Frankfurt heeft ContiTech onlangs veelbelovende onderzoeksresultaten voor trillings- en lageringselementen op basis van ‘Taraxagum’ (een soort natuurrubber uit de paardenbloem) gepresenteerd. Samen met Continental onderzoeken wetenschappers van het Fraunhofer-Institut für Molekularbiologie und Angewandte Oekologie IME en het Institut für Biologie und Biotechnologie der Pflanzen van de Uni Münster al sinds 2013, hoe de paardenbloem kan worden gebruikt als duurzaam alternatief voor natuurrubber voor de rubber verwerkende industrie. In het kader van dit project heeft Continental Reifen al met succes prototypes van autobanden getest.
Ontwikkelaars van ContiTech Vibration Control testen momenteel of de natuurrubbersoort van paardebloemen ook kan worden gebruikt om motortrillingen te reduceren. Het natuurrubber moet hier helpen om de elementen aan te passen op de verschillende eisen en toepassingen in de rubbers voor aandrijvingen en motoren met een lange levensduur. Het aandrijfaggregaat wordt in de auto verbonden aan de carrosserie met deze motorsteunen. Ze nemen de statische belasting op, isoleren het lawaai, begrenzen de beweging van de motor en voorkomen dat deze bij een ongeval losscheurt. Bovendien dempen ze de trillingen en stoten, die voortkomen uit het wegdek.
“De eisen, die worden gesteld aan de rubbers voor de aggregaten zijn totaal anders als die voor de banden. Ze moeten namelijk bestand zijn tegen sterke dynamische belastingen bij hoge temperaturen. Daarom leggen wij bij onze ontwikkelingen een ander accent dan de collega’s van de afdeling banden”, zegt dr. Anna Misiun, leidinggevende bij de project activiteiten bij ContiTech Vibration Control. Bovendien levert het een belangrijk voordeel voor het milieu, onafhankelijk van de toepassing van het paardenbloem rubber.
Betere CO2-balans grondstof
Prof. Dirk Prüfer en dr. Christian Schulze Gronover van het Fraunhofer IME en het Institut für Biologie und Biotechnologie der Pflanzen van de universiteit Münster: “de niet veeleisende paardenbloem groeit in een gematigd klimaat en zelfs op grond, die voor de productie van voeding en diervoer niet geschikt is. Daarmee vervalt de transport uit tropische landen. Dit verbetert de CO2 balans van de grondstof aanzienlijk”. Tevens ontstaat een grotere onafhankelijkheid van het traditionele grondstoffen met tot op zekere hoogte sterk wisselende marktprijzen, wat weer voordelen biedt voor industrie.
De ontwikkeling van een milieu- en ressource besparend proces voor de productie van natuurrubber op industriële schaal vormt het doel van de gemeenschappelijke arbeid van de wetenschappers van Continental en Fraunhofer IME. Dit doel heeft men al een heel stuk benaderd met de ontwikkeling van een pilot-installatie voor de extractie van natuurrubber uit de wortels van de Russische paardenbloem en met de productie van dergelijke bandenprototypes, die in de test even goed presteren als banden op basis van de rubberboom. Daarvoor kregen de deelnemende wetenschappers een beloning in de vorm van de Joseph-von-Fraunhofer-Preis 2015.
“Nu moet de productie zodanig worden opgeschaald, dat ze uiteindelijk functioneert op een industrieel niveau van tonnen. De pluisjesbloem ontwikkelt zich hiermee in de rubberproductie tot een ecologisch en economisch uitermate attractief alternatief voor de tropische rubberboom. Tot aan de industriële vervaardiging van producten op basis van paardenbloem rubber zal het nog wel enkele jaren duren. De plant moet nog verder worden geoptimaliseerd voor een zo hoog mogelijke rubber opbrengst, zaad om te zaaien, het verbouwen en de rubberextractie op dergelijke grote schaal”, aldus de beide wetenschappers.