Ga naar hoofdinhoud

Tandwielkasten met ‘evolvente’ uitgaande as

Evolvente uitgaande as op diverse Apex Dynamics tandwielkast series ideaal voor dynamische toepassingen met hoge koppels (foto: Apex Dynamics)

Apex Dynamics heeft haar AB-, ABR, AF- en AFR-serie tandwielkasten uitgebreid met een zogenaamde ‘spline’ of ‘evolvente’ uitgaande as die voldoet aan de internationale DIN5480 standaard. Deze maakt het mogelijk om, met een kleine naaf, zeer hoge koppels met hoge dynamiek over te brengen. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat Apex Dynamics klanten nu kunnen kiezen uit vier aanbouwmogelijkheden bij deze series; klemmen, krimpen, spie en evolvente.

Tandwielkasten met de nieuwe as zijn eenvoudig te bestellen door in het Apex Dynamics artikelnummer de S1 (gladde as) of S2 (as met spiebaan) te vervangen door S3. Deze optie is per direct beschikbaar en vanzelfsprekend te combineren met de rondsels van Apex Dynamics.

Overzicht aanbouwmogelijkheden

Vanzelfsprekend heeft elke mogelijkheid zijn eigen voor- of nadelen. Hieronder een overzicht:

•             Klemmen (Krachtgesloten verbinding)

De keuze voor een klemkoppeling tussen as en naaf vraagt om een veel grotere naafdiameter.

•             Krimpen (Krachtgesloten verbinding)

Het is eenvoudig, dankzij de j6 passing, om een naaf op de as te krimpen, deze is later alleen niet meer demonteerbaar.

•             Spie (Vormgesloten verbinding)

Deze verbinding wordt meestal toegepast maar kent drie belangrijke nadelen: er is altijd speling (ondanks de h9 passing), de spie kan vaak niet het maximale koppel van de tandwielkast overbrengen en de spie kan inslaan vanwege gevoeligheid voor wisselende momenten.

•             Evolvente (Vormgesloten verbinding)

De naaf blijft klein maar kan zeer hoge koppels met hoge dynamiek overbrengen, een prima oplossing bij de montage van bijvoorbeeld een rondsel voor dynamische toepassingen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven