Ga naar hoofdinhoud

Tablet maakt kraan veiliger en intelligenter

De Smarton tablet is ontworpen om het dagelijkse werk van de kraanbestuurder eenvoudiger en efficiënter te maken (foto: Konecranes)

De Smarton heavy duty bovenloopkraan van Konecranes werd ontworpen voor veeleisende toepassingen voor processen, assemblage en onderhoud. De kraan hijst van 6,3 ton tot 250 ton met een enkele loopkat en tot 500 ton met twee loopkatten. De Finse fabrikant heeft de kraan nu van extra opties voorzien. De belangrijkste is de verbeterde gebruiksinterface, die de bediening van de kraan voor kraanbestuurders en onderhoudsteams van de klant vereenvoudigt.

Tot de nieuwe opties die aan de Smarton zijn toegevoegd, behoort een tablet waardoor bediening en onderhoud van de kraan zijn vereenvoudigd. Op de tablet heeft de klant rechtstreeks toegang tot de kraan- en procesinformatie, wat aanpassingen aan kraan- en hijsactiviteiten eenvoudiger maakt. Optionele camerabeelden maken het besturen van de last veiliger en efficiënter. Bovendien biedt de Smarton tablet geavanceerde opties voor het real-time opsporen en verhelpen van problemen en geeft deze toegang tot de gebruiks- en conditiegegevens voor kraanbesturing.

Dit systeem heeft waarde bij de onderhoudsplanning en verbetert het gebruiksgemak van de kraanbesturing. Bij aflevering van de kraan is de Smarton-tablet bevestigd in de kast van de besturing. Vanaf de fabrieksvloer biedt de tablet een draadloze verbinding met het kraanbesturingssysteem en beeldt voor het onderhoudspersoneel in real-time geavanceerde gegevens over de kraanconditie af.

Doorslaggevend slimmer

Behalve aan de vernieuwing van de Smarton zelf heeft Konecranes ook gewerkt aan Smart Features en nieuwe opties toegevoegd, die de veiligheid verbeteren. De op software gebaseerde intelligentie (Smart Features) die in deze kraan zijn geïntegreerd, bieden volledige controle over het intern transport en verbeteren de veiligheid en productiviteit.

De energie-efficiëntie van de Smarton is state-of-the-art dankzij een geoptimaliseerd ontwerp, zuinige drives en speciale functies zoals het energieterugkoppelingssysteem. Behalve de al bekende anti-sway, beveiligde zones, microspeed en de doelbesturing, die hun waarde in de praktijk hebben bewezen, werden drie nieuwe Smart Features ontwikkeld en geïntegreerd in de productreeks.

Nieuwe functies

Konecranes Smarton kraan
Een Smarton kraan met Smart Feature ‘Werklimiet’ bouwt tijdelijke ‘virtuele wanden’ waarvoor de kraanbeweging automatisch tot stilstand komt.

De laatste Smart Features, zoals scheeftrekbeveiliging, automatisch haakcentrering en ‘active sway control’, zijn verkrijgbaar voor de vernieuwde Smarton en dragen bij tot een verbetering van de snelheid, nauwkeurigheid en veiligheid van de hijsprocessen.

Haakcentrering werd ontworpen om het zijwaarts trekken van de last te elimineren door de brug en loopkat automatisch direct boven de last te plaatsen. Deze functie vermindert het risico op gevaarlijke situaties. Dit betekent ook minder slijtage aan kraancomponenten, kortere lastcyclustijden en meer bedieningsgemak.

Scheeftrekbeveiliging werd ontworpen om alle kraanverplaatsing te stoppen als de haak, strop of last per ongeluk in- of achter iets blijft steken. Deze veiligheidsfunctie vermindert het risico op gevaarlijke situaties bij het verplaatsen van lasten en helpt schade aan last, kraan en het omringende gebied te voorkomen.

Active sway control werd ontworpen om bestaand slingeren van de last te dempen en potentieel slingeren van de last te elimineren. Sway control maakt een sneller verplaatsen en nauwkeuriger positioneren van de last mogelijk. De optie voorkomt tevens schade aan de last, de kraan en het omringende gebied.

Real-time service

De real-time informatie is afkomstig van Truconnect Remote Services, een verbinding op afstand met de kraan. Truconnect Remote Monitoring geeft het kraangebruik en de gebruiksgegevens weer en helpt bij de besluitvorming over investeringen in onderhoud en productiviteit.

Truconnect Remote Support biedt klanten 24/7 toegang tot een wereldwijd netwerk van servicecentra met kraandeskundigen en specialisten die in staat zijn ondersteuning op afstand te bieden. Ook kunnen ze assisteren bij het verhelpen van problemen bij uitval of een foutmelding.

Het nieuwe besturingssysteem en de softwarearchitectuur van de Smarton verbeteren niet alleen de flexibiliteit van het ontwerp, het testen en de fabricage, maar ook van de opstart- en onderhoudsactiviteiten. Dankzij het gestandaardiseerde ontwerp zijn automatisering, services op afstand en apparatuur voor de gebruiksinterface schaalbaar en dus geschikt voor allerlei toepassingen die variëren van zware industriële assemblagekranen tot kranen voor veeleisende processen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven