Op 10 november staat het onderwerp systeemarchitectuur in de hydrauliek centraal tijdens de Dutch Fluid Power Conference 2016. Vooruitlopend hierop organiseerde AT-Aandrijftechniek een rondetafelgesprek over dit onderwerp. Wat betekent de combinatie van hydrauliek en elektronica voor de systeemarchitectuur? Welke technische ontwikkelingen vinden plaats en welke rol spelen energie-efficiëntie en kostenbesparingen bij de keuze voor een architectuur? Deze en tal van andere vragen werden beantwoord tijdens het rondetafelgesprek.
Hydrauliek en elektronica – wie kon 25 jaren geleden vermoeden dat beide begrippen inmiddels onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden? Twee volledig andere werelden groeiden in ruim twee decennia dicht naar elkaar toe. Denk daarbij maar eens aan de besturing van de installaties zelf die meer en meer door PLC’s, servo’s, proportionele techniek, sensoren en softwarehulpmiddelen op de PC is overgenomen. Toch hoor je nog regelmatig kritische geluiden. Hoe moeten we die beoordelen? Is de elektronica een zegen voor de hydrauliek of brengt het alleen maar rampspoed? Joris Hiddema van AGCO is daar vrij helder in: “Elektronica zorgt absoluut voor een verbetering van de hydrauliekwereld. Sterker nog: hij kan eigenlijk niet meer zonder. Wie niet tijdig op die ‘eenwording’ inspeelt, mist in de zeer nabije toekomst kansen. De hybride oplossingen die nu al overal verschijnen, bewijzen de kracht van deze combinatie. Je merkt daarbij dat de hydrauliek een nieuwe fase ingaat waarbij met name in de nauwkeurigheid grote vooruitgang wordt geboekt. Als producent van onder meer landbouwtrekkers hebben we al zeer goede ervaringen met softwaretools. Waar we vroeger veel tijd nodig hadden voor de juiste hydrauliekinstellingen, doen we dat nu voor 95% van achter de computer. De grote uitdaging daarbij wordt de vraag hoe je de juiste data te pakken krijgt voor de correcte instellingen. Daar moet je actief achteraan.”
Nog niet alle bedrijven en leveranciers hebben die stap gemaakt; in bepaalde gevallen zelfs bewust om voor de hand liggende redenen. Eddy Tollenaar van Nooteboom: “Met onze trailers zitten we in een betrekkelijk traditionele markt. Je wilt niet met een trailer of oplegger stil komen te staan op een kruispunt. Daarom wordt nog in hoofdzaak op hydrauliek vertrouwd. Dat neemt echter niet weg dat hieraan dankzij elektronica steeds meer features worden toegevoegd en ook veel meer kan. Het stelt echter wel eisen aan de mensen die ermee werken. Bij ons draait het in principe om een mechanische constructie die we met behulp van hydrauliek bewegen en besturen. Indien men de hydrauliek vervolgens weer met software of elektronica gaat aansturen dan vraagt dit om specialisten die van drie werkvelden verstand moeten hebben.”
Het volledige artikel met nog meer stellingen, discussies en meningen van andere deelnemers vindt u in het septembernummer van Aandrijftechniek.