Ga naar hoofdinhoud

Sysmac helpt Mesken Haule bij besturing balenpers

De balenpers is het hart van de machine (foto: Mesken Haule)

Mesken Haule in Oosterwolde (tussen Drachten, Heerenveen en Assen) bouwt al zo’n dertig jaar machines voor de handling en verpakking van natuurlijke producten. Het bedrijf is volop bezig met de ontwikkeling van een nieuwe generatie verpakkingsmachines. Ook de besturing wordt volledig in eigen huis ontwikkeld, met behulp van Sysmac Studio van Omron.

Mesken Haule levert per jaar tussen de drie en vijf machines. De klanten van Mesken Haule produceren hun baalverpakkingen met name voor de retail, die hoge eisen stelt aan praktische aspecten zoals stapelbaarheid, winkelpresentatie en uitstraling.

In het nieuwe bedrijfspand heeft Mesken Haule een dubbele verpakkingslijn met palletiseerrobot voor een leverancier van balen houtkrullen en zaagsel gebouwd en inmiddels afgeleverd, een lijn die model staat voor de nieuwe generatie machines van het Friese bedrijf.

Balenpers

Het concept van de machines van Mesken Haule is vrij eenvoudig. Het hart van de machine is de balenpers, waarin het volumineuze materiaal met behulp van een hydraulische installatie tot compacte balen wordt geperst, die vervolgens vacuüm of luchtdicht in kunststof worden geseald. Het is vooral die balenpers die Mesken Haule van de concurrentie onderscheidt. De hydraulische balenpers werkt met een maximale druk van 250 bar, waardoor de volumeafname van het materiaal enorm is.

150 dm3 zaagsel wordt in een baal van 400 mm x 400 mm x 800 mm en een massa van 25 kg geperst. Het grootste pluspunt van deze balenpers is de perfecte vorm van de balen, waardoor ze uitstekend stapelbaar zijn. Dat levert grote voordelen op voor de handling en in het logistieke proces.

Mesken Haule in Oosterwolde bouwt een pakkenpersmachine, waarin onder andere Japanse robots en producten van industrieel automatiseerder Omron Europe in Hoofddrop zijn verwerkt.
Mesken Haule heeft zelf de nieuwe HMI voor de machine ontwikkeld. Op het aanraakscherm wordt de hele lijn in plattegronden en processtappen weergegeven (foto: Mesken Haule)

Mesken Haule ontwikkelt, bouwt en levert complete productielijnen voor de baalverpakkingen. Het ruwe materiaal wordt via een walking floor of silo aangevoerd, daarna losgeschud en gezeefd om stof en andere verontreinigingen te verwijderen. Vervolgens wordt het materiaal via een doseerunit in een weegschaal boven de balenpers gestort en nauwkeurig gewogen. Na het persen en sealen gaan de balen via transportbanden naar een bundelmachine, die kleinverpakkingen stapelt of naar een palletiseerrobot die de grootverpakkingen stapelt.

Met de machines kunnen ‑ afhankelijk van de specificaties van de klant ‑ balen worden geproduceerd met uiteenlopende afmetingen en een massa die varieert van 05 kg tot 30 kg. De snelheid van de balenpers kan variëren van drie tot zestien balen per minuut. Daarnaast zijn er compacte machines leverbaar en dubbele lijnen waarop balen van verschillende afmetingen geperst en verpakt kunnen worden.

Transitie

Mesken Haule maakt al iets meer dan tien jaar zelf de besturing van de nieuwe generatie machines. Voor een dubbele palletiseerlijn met palletiseerrobot is een compleet nieuw besturingsconcept ontwikkeld en geïnstalleerd. Dat nieuwe concept moet zowel de snelheid als de nauwkeurigheid van de processen verbeteren, maar zal ook een belangrijke rol spelen bij de vereenvoudiging van de installatie en de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke user interface.

Deze nieuwe generatie is dankzij de toepassing van moderne sensortechnologie, robots met motion controllers, EtherCAT en een nieuwe interface veel eenvoudiger te bedienen en te bewaken.

Het complete artikel vindt u in het augustus-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven