Ga naar hoofdinhoud

Sulzer verbetert haar pompen door sensoren in lagers

Sulzer heeft een fiber optisch sensorsysteem van SKF gebruikt om het ontwerp van een nieuwe centrifugaalpomp te verifiëren (foto’s: SKF)

Pompfabrikant Sulzer maakt gebruik van SKF’s fiber optisch detectiesysteem om nieuwe pompontwerpen te verbeteren. Het bedrijf kan nu pompprestaties verifiëren met behulp van actuele meetgegevens die voorheen niet beschikbaar waren.

Het detectiesysteem meet de belasting direct in het lager, wat een beter inzicht geeft in de werkelijke bedrijfsomstandigheden van een pomp. Sulzer zegt dat het toepassen van het systeem op toekomstige pompontwerpen zal helpen om de rol als technologieleverancier op het gebied van pompen verder te versterken.

Zware pompprocessen

Het systeem bestaat uit lastafhankelijke lagers met fiber optische sensoren, die passen op de meest gangbare lagermaten die in pompen voor zware processen worden gebruikt. Het is eenvoudig te installeren, met slechts minimale aanpassingen aan de lagerbehuizing.

sulzer pumps
Het meetsysteem wordt vooral toegepast op de zwaarder pompen (foto: Sulzer)

Uitlijning pompwaaier

Het systeem meet lagerbelastingen en veranderingen hierin. Ook meet het de richting van de belasting met hoge nauwkeurigheid en repeteerbaarheid. Het systeem kan tevens de kwaliteit en uitlijning van de pompbehuizing en pompwaaier bepalen.

Testbank Sulzer

Het meetsysteem is getest en gevalideerd op een mechanische testbank van Sulzer. Hoewel Sulzer het systeem heeft gebruikt in een testomgeving, is het ook mogelijk dat een eindgebruiker het systeem gebruikt om gedetailleerde gegevens in het veld te verzamelen.

SKF Sulzer
Meetgegevens zijn realtime zichtbaar

Ondersteuning R&D

Een goede relatie tussen Sulzer en SKF heeft bijgedragen tot de totstandkoming van de leveringsovereenkomst. In de toekomst zal SKF wereldwijde ondersteuning bieden bij het opzetten van het systeem en het opleiden van Sulzer-medewerkers in hun R&D-vestigingen, alsmede, indien nodig, gegevensanalyse leveren.

Kortere time-to-market

“Ontwerpverificatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van reële belastingsgegevens, stelt Sulzer in staat zijn pompontwerpen verder te verbeteren en productontwerpverificatie mogelijk te maken met realtime gegevens in plaats van met berekende scenario’s. Het verbetert het vertrouwen in fysieke tests en verkort de time-to-market”, aldus Daniel Perreng Sales and Market Champion Fiber Optic Sensing bij SKF.

SKF fiber optic sensors
Het fiber optisch detectiesysteem van SKF

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven