Ga naar hoofdinhoud

Succesvolle klantendag Bosch Rexroth over innovatieve mobiele technologie

Tijdens het event 'Transforming Mobile Machines' stonden veel mobiele machines uit Nederland (foto's: Paul Quaedvlieg)

Afgelopen week organiseerde Bosch Rexroth haar klantendag met als thema ‘Transforming Mobile Machines’. Zo’n 100 dedicated klanten kregen alle inns & outs te horen van de nieuwste aandrijftechnologie voor mobiele machines. Dat niet alleen; diverse eindklanten hadden ook hun eigen voertuigen meegenomen naar het congrescentrum B&I in Harderwijk.

Aandrijftechniek en software krijgen een steeds innigere band. Dat was wel een beetje de rode draad van de themadag ‘Transforming Mobile Machines’. De eerste presentatie ging over het BODAS platform, ook de wel de basis voor de digitale transformatie van mobiele machines. De complexe eisen op het gebied van telematica, maar ook meer en meer elektronica in de hydrauliek en elektrische aandrijftechniek zorgen ervoor dat Bosch Rexroth als partner op het gebied van mobiele elektronica en hydrauliek steeds vaker gevraagd wordt om mee te denken.

Sensoren en software

De break-out sessies gingen deels op productniveau verder zoals de eDA, de vertrouwde DA-regelaar máár dan elektronisch of de eOC die het samenspel regelt tussen dieselmotor, pompverstelling én de open systeem mobielblokken via joysticks met slimme software. Andere sessies gingen over de MCO, hét hart van de werkhydrauliek, de mobile controls en ook niet onbelangrijk sensoren & IoT. Zonder sensoren immers géén intelligente machine. Gelukkig kan Bosch Rexroth binnen het Bosch concern gebruikmaken van sensoren die het moederbedrijf heeft ontwikkeld voor de automotive industrie.

Autonome machines

Binnen het BODAS-platform wordt momenteel hard gewerkt aan Safety on Board, hetgeen waarschijnlijk in Q3-2024 wordt geïntroduceerd. Ook lieten de mensen van Bosch Rexroth doorschemeren te werken aan de ontwikkeling van offroad robotics. Zo komt er een Offroad Robotics Controller aan, waarbij mobiele machines autonoom kunnen gaan rijden en werken.

Elektrificatie

In de middag volgden een tweetal plenaire sessies met als onderwerpen elektrificatie en waterstof. Het eLion pakket van Bosch Rexroth bestaat uit diverse high voltage oplossingen. De individuele producten uit dit pakket moeten vooral robuust zijn, tegen schokken en trillingen bestand zijn en voldoen aan IP69K. Maar ook veiligheid is van groot belang, niet alleen functional safety, maar ook electrical safety vanwege de hoge voltages.

Productie start Q3-2023

Inmiddels bestaat het eLion-pakket uit 4 verschillende elektromotoren, 3 verschillende inverters en 3 type transmissies. Samen vormen ze een zo efficiënt mogelijk drive-train. Met de eFadi software wordt het eenvoudiger om de verschillende keuzes te maken voor de drive-trains. Wat doet de machine precies? Wat zijn de koppels en snelheden? Vandaaruit selecteert de software de juiste elektromotor en transmissie. En middels het eLion Syntronix pakket kunnen zaken als druk, flow en power van de hydraulische aandrijvingen geregeld worden. Behalve de 3 productgroepen elektromotoren, inverters en transmissies, bevat het eLion gamma ook nog een onboard charger, een DC/DC converter, HV en LV-kabels en een power distribution unit. De meeste componenten worden leverbaar vanaf Q3-2023.

En waterstof?

De laatste presentatie ging over waterstof en fuelcells als alternatief voor de dieselmotor. Ook hier heeft moederbedrijf Bosch GmbH inmiddels de nodige expertise ontwikkeld en maakt zelf ook diverse componenten voor fuel cell technologie. Om ervaring op te doen heeft Bosch een Manitou Telehandler gekocht, de dieselmotor verwijderd en waterstof/elektricatie-componenten ingebouwd. Inmiddels lopen de eerste pilot-projecten met waterstoftechnologie bij klanten als Sennebogen, Kalmar en Krone.

De foto’s hieronder tonen de diverse mobiele machines die door klanten van Bosch Rexroth ter beschikking waren gesteld. Bedrijven als Spierings, Agrifac, Trioliet, Becx Machines, Tobroco-Giant, Alltrec, Roberine en Knikmops gaven acte de préséance.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven