Ga naar hoofdinhoud

Sterke elektromotor voor vliegtuigen

Siemens ontwikkelt een vijf maal zo sterke elektromotor voor vliegtuigen (foto: Siemens)

Siemens-onderzoekers hebben een nieuw type elektromotor ontwikkeld die met een massa van 50 kg een continu vermogen van circa 260 kW levert. Dat is vijf keer zoveel als vergelijkbare aandrijfsystemen. De motor is speciaal ontworpen voor vliegtuigen. Dankzij het ongekende specifieke vermogen kunnen nu ook grotere vliegtuigen met een startgewicht tot twee ton met elektrische aandrijving vliegen.

Om de recordmotor te implementeren, onderzochten de Siemens-experts alle onderdelen van eerdere motoren en optimaliseerden deze tot hun technische limieten. Dankzij nieuwe simulatietechnieken en een geavanceerde lichtgewichtconstructie werd een uniek specifiek vermogen behaald van 5 kW/kg. De elektromotoren met een vergelijkbaar vermogen die in industriële toepassingen worden gebruikt, leveren minder dan 1 kW/kg. Aandrijfsystemen die worden gebruikt in elektrische voertuigen leveren ongeveer 2 kW/kg.

Aangezien de nieuwe motor zijn recordprestatie levert bij een toerental van slechts 2500 min-1, kan hij propellers direct aandrijven zonder dat een transmissie nodig is. “Deze innovatie maakt de weg vrij naar de seriehybride elektrische vliegtuigen met vier of meer zitplaatsen,” aldus Frank Anton, hoofd eAircraft bij Siemens Corporate Technology, de centrale onderzoeksafdeling van de onderneming.

Testvluchten

Nog voor het einde van 2015 zijn testvluchten met de motor gepland. In een volgende fase gaan de Siemens-onderzoekers het vermogen verder opschroeven. “We zijn ervan overtuigd dat het gebruik van hybride elektrische aandrijvingen voor regionale lijnvliegtuigen met vijftig tot honderd passagiers een reële mogelijkheid is voor de middellange termijn,” aldus Anton.

Al in 2013 voerden Siemens, Airbus en Diamond Aircraft voor het eerst een geslaagde testvlucht uit met een serie-hybride elektrische aandrijving in een motorzweefvliegtuig type DA36 E-Star 2. Het testvliegtuig had toen een motorvermogen van 60 kW.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven