Ga naar hoofdinhoud

Steekmodules voor compacte aandrijvingen

De EtherCAT steekmodules van de EJ-serie van Beckhoff voor bekabeling van verschillende typen elektromotoren (foto: Beckhoff).

De EtherCAT steekmodules van de EJ-serie van Beckhoff bieden een efficiënte oplossing voor de bekabeling voor de machinebouw in middelgrote en grote series. Met de nieuwe Motion Modules kan de compacte aandrijftechniek van het huis naadloos worden geïntegreerd in het steekmodule-concept. Dit maakt compacte en optimale op de applicatie afgestemde I/O- en motion-oplossingen mogelijk.

Met de EtherCAT steekmodules van de EJ-serie is de platformgedachte bij grote series met veel gelijke onderdelen optimaal toe te passen zonder de mogelijkheden van het maken van varianten uit het oog te verliezen.

De elektronisch op het EtherCAT I/O-systeem gebaseerde steekmodules worden direct op een printkaart gestoken, die als applicatiespecifieke Signal Distribution Board de signalen en voedingen over de afzonderlijke applicatiespecifieke steekverbindingen verdeelt. De kostbare handmatige afzonderlijke bekabeling wordt vervangen door het opsteken van voorgemonteerde kabelbomen. Aldus worden de kosten per stuk gedrukt is het risico van verkeerde bekabeling door gecodeerde modules tot een minimum gereduceerd.

Steekmodules

De compacte aandrijftechniek van Beckhoff in de vorm van busklemmen is nu ook beschikbaar voor het steekmodule-concept. De drie EtherCAT steekmodules EJ7xxx maken in combinatie met het brede spectrum aan motoren en reductoren compacte en economische aandrijfoplossingen mogelijk.

De stappenmotormodule EJ7047 is bedoeld voor het middelgrote vermogensbereik van stappenmotoren. Er zijn twee ingangen voor eindschakelaars beschikbaar, waarbij de tweede ook als uitgang kan worden geconfigureerd. Dit maakt bijvoorbeeld het linkgebruik van een houdrem mogelijk. In combinatie met de stappenmotoren van de serie AS10xx kan ook een veldgeoriënteerde regeling worden gekozen, wat onder meer leidt tot een verbeterde dynamiek en lagere stroomopname.

De servomotormodule EJ7211-0010 biedt goede servoprestaties in een compacte bouwvorm. Daar draagt in het bijzonder de geïntegreerde One Cable Technology (OCT) aan bij, die het motorvermogen en een absoluut terugkoppelsysteem in één kabel combineert. De steekmodule is geschikt voor motoren van de serie AM8100 tot 4,5 ARMS. Het inlezen van het geïntegreerde elektronische typeplaatjes van de AM81xx-motoren beperkt de inspanningen voor de bekabeling en inbedrijfname tot een minimum, De snelle regeltechniek op basis van een veldgeoriënteerde stroom- en PID-toerentalregeling is ook geschikt voor snelle en dynamische positioneertaken.

De tweekanaals DC eindtrap EJ7342 is geschikt voor het direct aansturen van twee gelijkstroommotoren, die galvanisch van de E-Bus zijn gescheiden. Toerental en positie worden door een 16-bits waarde vanuit de bovenliggende regelaar ingevoerd. Door de aansluiting van een incrementele encoders is realisering van eenvoudige servo-assen mogelijk.

Voor dynamische toepassingen en bij voeding van meerdere assen uit één spanningsvoorziening wordt als extra de toepassing van de remchoppermodule EJ9576 aanbevolen. Deze beschermt tegen de gevolgen van een overspanning omdat de module een deel van de energie opneemt. Ovesrtijgt de spanning de capaciteit van de klem, dan vernietigt de module het surplus aan energie via een aan te sluiten externe weerstand.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven