Ga naar hoofdinhoud

Stappenmotor met hoge snelheid en dynamiek

De meerpolige tweefasemotor AM3248 voert 48 stappen uit per omwenteling en biedt een hoog statisch koppel van 85mNm (foto: FAULHABER)

Met zijn toerental en koppel legt de nieuwe AM3248 stappenmotor van FAULHABER de lat hoog als het gaat om prestaties en afmetingen. Het model biedt een toerental tot 10.000 min-1, tot maar liefst vijf keer meer dan vergelijkbare stappenmotoren.

Het is niet alleen het hoge toerental waarmee deze stappenmotor opvalt. In combinatie met een tandwielkast die een reductieverhouding van 100:1 levert, behaalt de motor een koppel van 5 Nm.

Daarbij is de diameter van deze motor slechts 32 mm, wat dit model bijzonder geschikt maakt voor uiteenlopende toepassingen, bijvoorbeeld in de ruimtevaart, laboratoriumautomatisering, grote optische systemen, de halfgeleiderindustrie, robotica en 3D-printen.

Lage inertie

De meerpolige tweefasemotor AM3248 voert 48 stappen uit per omwenteling en biedt een hoog statisch koppel van 85mNm. De motor start direct vanaf de eerste stap met een hoog toerental. Door deze lage inertie is hij uitermate geschikt voor toepassingen die vragen om bijzonder snelle acceleratie en snelle richtingswisselingen.

Eventueel met IE3 magnetische encoder

De nieuw ontwikkelde grote kogellagers zorgen voor een nog langere levensduur van dit motortype, dat sowieso al lang mee gaat. In zijn formaatklasse behaalt de motor in combinatie met een 32 GPT tandwielkast simpelweg ongeëvenaarde prestaties. Daarnaast kan de motor worden gecombineerd met een IE3 magnetische encoder.

Extreme temperaturen

Met deze eigenschappen en opties is dit de ideale motor voor allerlei veeleisende toepassingen. Een mooi voorbeeld is het uitlijnen van de zonnepanelen van satellieten: de motoren bewegen de masten, zodat de panelen altijd naar de zon gericht zijn. Hiervoor moeten de motoren niet alleen vele jaren nauwkeurig en betrouwbaar werken, maar ook bestand zijn tegen de extreme temperaturen in de ruimte.

Faulhaber AM3248
De nieuwe AM3248 is een stappenmotor met hoge snelheid en dynamiek

Ook de halfgeleiderindustrie vraagt om bijzonder hoge dynamiek en toerentallen voor de positionering van de wafers bij extreem krappe installatieruimtes in de machines. Dit is nog een toepassing waar betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van het hoogste niveau simpelweg essentieel zijn.

Volledig aandrijfpakket uit één hand

Thomas Würgler van FAULHABER PRECISTEP: “Onze nieuwe AM3248 voldoet aan al deze vereisten en is de perfecte keus voor dit soort high-performance toepassingen.” Het bedrijfsonderdeel dat is gespecialiseerd in de productie van stappenmotoren is gevestigd in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds, dat bekendstaat om zijn horloge-industrie.

“We kunnen onze motoren aanpassen aan de vereisten van specifieke toepassingen, zelfs voor kleine oplagen. Hierbij leveren we onze klanten het volledige aandrijfpakket uit één hand, inclusief technisch advies en ondersteuning.”

Ook mogelijk interessant nieuws over FAULHABER:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven