De elektrificatie van mobiele machines is in volle gang. Diverse bedrijven bouwen machines om van diesel naar elektrisch. Eindklanten zoals aannemers en importeurs van bouwmachines besteden de elektrificatie uit aan diverse gespecialiseerde bedrijven. Urban Mobility Systems (UMS) in Oss is zo’n bedrijf. Maar CEO Lars Kool wil absoluut niet vergeleken worden met de zogenaamde ombouwers.
Bij binnenkomst bij Urban Mobility Systems (UMS) in Oss merk je aan alles dat het een bruisende onderneming is. Het bedrijf zit dan ook middenin de ‘elektrificatiebubbel’, om het zo maar even te noemen. De afgelopen jaren heeft UMS diverse bouw-gerelateerde machines geëlektrificeerd.
Dieselmotor eruit, elektromotor erin
“Maar noem ons geen ombouwer,” zegt Kool al snel in het interview. “Wij zijn een OEM-er die ombouwkits maakt voor onze klanten.” De klanten in dit geval zijn importeurs van bouwmachines en hun eindklanten, veelal grote aannemers in het grondverzet. De kits die UMS levert bestaan uit batterijpakketten, vermogenselektronica en een elektromotor.
Samenwerking is een vereiste
“Dat betekent dieselmotor en brandstoftanks eruit en onze elektrische aandrijving er in. Dat betekent ook dat wij aan de rest van de machine, of dat nu een Liebherr, een Doosan of een Hyundai is, niets veranderen. Het blijft dus een Liebherr, Doosan of Hyundai en er komt geen UMS op te staan. Een eindklant koopt dus een elektrische machine met garantie en met service en je hoeft niet te denken, wie deze machine naar elektrisch heeft omgebouwd. Dit principe vereist wel een grote samenwerking tussen de verschillende partijen.”
Elektrische conversiekits
Kool wil niet gezien worden als ombouwer, maar wat doet zijn bedrijf dan anders dan een ombouwer? “Wij ontwikkelen en produceren conversiekits voor mobiele machines. Die kits bestaan uit batterij-elektrische en hybride aandrijflijnen ter vervanging van de traditionele dieselmotoren in bouwmachines en andere voertuigen.”
“Wij bouwen eerst hier in Oss een aantal machines om voor de klant. Dan doen we in samenwerking met hun monteurs. Tegelijkertijd laten we de monteurs zien hoe we dat doen, we trainen de monteurs en delen onze kennis. Dan, na en aantal machines, gaan onze conversiekits rechtsreeks naar de fabrikant of de importeur en worden de machines bij hun omgebouwd.”
Gestandaardiseerde modules
De elektromotoren en de vermogenselektronica die UMS gebruikt worden ingekocht. Een speciale aansluitflens maakt dat de elektromotor past op de hydrauliekpomp van de aan te drijven machine. De batterijpakketten worden in Oss geassembleerd. Elk pakket heeft een vermogen van 130 kW, maar natuurlijk zijn andere groottes ook mogelijk. Daarbij maakt het bedrijf wel gebruik van gestandaardiseerde modules.
Veiligheid en keuringen
UMS zet volledig in op veiligheid. De elektromotoren, vermogenselektonica en batterijpakketten draaien op hoge voltages. Mede daarom is veiligheid een belangrijk onderwerp. In de eigen productie beschikt het bedrijf over diverse EMC- en CE-certificeringen, hoog-voltage gereedschap, handschoenen, brillen en technische handleidingen.
Kennis delen
Daarnaast is UMS onlangs lid geworden van ENI, Emissieloos Netwerk Infra en van de branchevereniging BMWT. Van hieruit wordt vooral kennis gedeeld, gebundeld en gewerkt aan standaardisatie. Maar deze initiatieven hebben vooral als doel het versnellen van de ontwikkeling van zero emissie bouwmaterieel. Dit voor een acceptabele TCO op basis van uniforme standaarden.
Lees meer over UMS, hun elektrificatiekits, een range extender voor de transportsector en andere toekomstplannen in de komende editie van Aandrijftechniek.