Ga naar hoofdinhoud

Split-airconditioners voor ATEX-zones

Directeur Gido van Tienhoven van Ex-Machinery bij een voor Alklima voor toepassing in ATEX-zone 2 geschikt gemaakte buitenunit van een split-airconditionersysteem van Mitsubishi Electric (foto: Ex-Machinery)

Ex-Machinery B.V., dochteronderneming van ATEX-specialist LHS Consultants B.V., beide gevestigd in Zwijndrecht, is gespecialiseerd in het aanpassen/ombouwen van bestaande componenten en machines, waardoor deze geschikt worden voor toepassing in explosiegevaarlijke zones. Zo heeft Ex-Machinery voor Alklima een serie split-airconditioners van Mitsubishi Electric aangepast, die nu, met behoud van de ‘state-of-the-art’ eigenschappen, ook leverbaar zijn in Ex-uitvoering.

In veel meer industrietakken dan menigeen denkt, is sprake van explosierisico’s. In de Europese ATEX-wetgeving zijn daarom specifieke eisen vastgelegd waaraan machines, componenten en systemen die in dergelijke omgevingen worden toegepast, moeten voldoen. Gido van Tienhoven draait al wat jaren mee in de ATEX-wereld en benadrukt dat het zeker niet alleen de petrochemische en de oil & gas industrieën zijn waarin explosiegevaar voorkomt. “Wat te denken van de productie van melkpoeder of medicijnen en het schuren en zagen van hout, waarbij vaak sprake is van het risico op stofexplosies,” zegt Van Tienhoven erover. “Maar ook bij het slijpen van metaal in de nabijheid van brandbare stoffen of materialen kan sprake zijn van explosiegevaar. In ons land komen vrijwel wekelijks stofexplosies voor en die zijn dus talrijker dan explosies van gassen of dampen. Uiteraard zijn er al jaren speciale Ex-uitvoeringen van machines, systemen en apparaten op de markt. Het nadeel is echter dat deze vaak mindere prestaties leveren dan niet-explosieveilige apparaten. Dat heeft te maken met de aanzienlijk kleinere aantallen waarin Ex-uitvoeringen geproduceerd worden, waardoor er ook minder wordt geïnvesteerd in innovatie.”

Behoud de sterke eigenschappen

LHS 2Ex-Machinery gaat uit van een ‘state-of-the-art’ apparaat dat qua prestaties, energiegebruik en Total Cost of Ownership tot het beste op de markt behoort. Dit apparaat wordt vervolgens gestript, waarbij alle componenten worden bekeken op het al dan niet voldoen aan de ATEX-wetgeving. “We kennen de wet en weten dus snel de vinger op de zere plekken te leggen,” legt Van Tienhoven de werkwijze uit. “Bij de buitenunit van het Mitsubishi Electric split-airco systeem bijvoorbeeld, hebben we onder meer gekeken naar de schakelende elementen, de fanmotor, de compressor, de elektrische aansluiting, etc. Door er een grotere fanmotor in Ex uitvoering in te zetten wordt minder warmte ontwikkeld. Ook modificeren we de elektrische aansluiting en de schakelunit, waardoor je zo’n unit veilig in een Zone 2 omgeving kunt toepassen. Het voordeel van aanpassen is dat we dit snel kunnen realiseren, zodat Ex airconditioners bijna net zo snel leverbaar zijn als ‘normale airconditioners’. Voor Alklima betekent dit, dat ze nu ook interessant zijn voor bedrijven waarbinnen explosiegevaar aanwezig is en die nu een perfect werkend topapparaat kunnen aanschaffen dat beter functioneert dan een typische ATEX-airco.”

Advisering

Behalve dat Ex-Machinery uiteenlopende bestaande apparatuur ombouwt, adviseert Ex- Machinery bedrijven ook in de ontwerpfase van Ex-apparatuur. “Als je al vanaf het prille ontwerp rekening houdt met de ATEX-eisen, kun je een veel beter presterend en economischer product ontwikkelen en produceren,” benadrukt Van Tienhoven. “Vandaar dat we beide services bieden: ombouwen en advisering bij ontwikkeling.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven