Ga naar hoofdinhoud

Sparky is eerste volledig elektrische sleepboot van Damen

De nieuwe sleepboot heet Sparky, maar heeft ook een Māori-naam Tiaki (foto: Damen)

De eerste volledig elektrische havensleepboot van Damen, de RSD-E Tug 2513 is officieel geleverd aan haar nieuwe eigenaar, Ports of Auckland (POAL). De revolutionaire sleepboot kreeg de naam Sparky en ook haar Māori naam, ‘Tiaki’, tijdens een speciale inzegeningsceremonie in Auckland.

Deze krachtige nieuwe sleepboot, met een trekkracht van 70 ton, kan zelfs de grootste schepen manoeuvreren en kan twee of meer opdrachten uitvoeren voordat hij weer wordt opgeladen, wat slechts twee uur duurt.

Zero-emissie haven

Met zijn ongerepte omgeving en unieke ecosysteem in de Stille Oceaan, staat Nieuw-Zeeland bekend om zijn inzet voor duurzame ontwikkeling. In 2016 heeft Ports of Auckland het doel aangenomen om tegen 2040 een zero-emissiehaven te worden en, in het licht van de impuls om klimaatverandering aan te pakken, heeft de havenautoriteit Damen uitgedaagd om een volledig elektrische sleepboot te ontwikkelen. In de loop van de volgende zes jaar hebben de twee organisaties nauw samengewerkt om dit baanbrekende, duurzame scheepstype te ontwikkelen.

De elektrische sleepboot Sparky werd op 8 augustus met een speciale ceremonie in gebruik genomen (foto: Brett Phibbs / PhibbsVisuals)

Zorg voor het milieu

Allan D’Souza, General Manager Marine and Multi Cargo Operations van Ports of Auckland: “Het is geweldig om Sparky hier in Auckland te hebben en aan boord te kunnen gaan om haar in de vaart te brengen. We hebben een zegeningsceremonie gehouden met de lokale Māori iwi (stam) Ngāti Whātua Ōrākei, als laatste stap voordat we officieel van start gaan. Als onderdeel van de inzegening heeft Ngāti Whātua Ōrākei Sparky haar Māori-naam ‘Tiaki’ gegeven, wat ‘zorgen voor mensen of plaatsen’ betekent, als erkenning voor haar rol in het verminderen van emissies en de impact van onze haven op het milieu.”

Operationele en duurzame haven

Arnout Damen, Chief Executive Officer van Damen: “Ik ben erg trots op het feit dat we onze expertise samen met onze klant kunnen gebruiken om nieuwe duurzame manieren te ontwikkelen om havens operationeel te houden en tegelijkertijd de impact op het milieu zo veel mogelijk te beperken. Ports of Auckland streeft ernaar om in 2040 een zero-emissiehaven te zijn en haar ambities sluiten aan bij die van Damen, nu we ons blijven inspannen om de meest duurzame scheepsbouwer ter wereld te worden.”

Boekoverdracht van het boek ‘The Making of Sparky’, met Mark Todd (Damen Shipyards Representative at Asiaworld Shipping Services Pty), Roger Gray (CEO Ports of Auckland) en Allan D’Souza (General Manager Marine and Multi Cargo Operations, Ports of Auckland) (foto: Damen)

Baanbrekende stap voor Ports of Auckland

“Ports of Auckland heeft een gedurfde stap gezet door te pionieren met het gebruik van volledig elektrische havensleepboten en het is een eer om met hen te hebben samengewerkt aan dit project,” voegde Pim Schuurman, Regional Sales Manager Asia Pacific van Damen, toe. “We hopen dat we in de toekomst zullen kunnen terugkijken en zullen zien dat Sparky het begin markeerde van een belangrijke verschuiving van diesel naar schone, zero emissie elektrische sleepboten.”

Ook interessant: Van diesel naar groen; Damen levert elektrische boosterstations aan baggeraar

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven