Ga naar hoofdinhoud

Sneller werken met meetmachine

Met het CAI systeem van PAS Technology kan Holmatro Rescue Equipment snel vanuit 3D CAD zijn meetmachine programmeren (foto: CNC-Consult & Automation).

De afdeling Verspaning van Holmatro Rescue Equipment in Raamsdonksveer was op zoek naar een methode om snel vanuit 3D CAD te kunnen programmeren met intelligent gebruik van Product and manufacturing information (PMI). Het antwoord vond men in het Computer Aided Inspection systeem (CAI) van PAS Technology, dat wordt geleverd door CNC-Consult & Automation.

De hydraulische gereedschappen en systemen van Holmatro worden wereldwijd gebruikt bij reddingsoperaties, industriële toepassingen en Special Tactics-operaties. Dit soort toepassingen vraagt onder alle omstandigheden om betrouwbaar materieel. Om er zeker van te zijn dat de gebruikers hun specialistische werk optimaal kunnen uitvoeren, streeft de onderneming uit Raamsdonkseer ze ernaar de ‘best-in-class’ marktleider te zijn door baanbrekende technologie in te zetten.

Flessenhals

Ook in de meetkamer is dit van belang. Hier worden de producten met de beste middelen gecontroleerd op nauwkeurigheid. Door de producten nauwgezet te controleren, kan de onderneming het maakproces bewaken en bijsturen.

Eén van de belangrijkste meetmiddelen in de meetkamer hebben is de DEA Mistral 775 computergestuurde meetmachine (CMM). Deze door Hexagon Metrology geleverde machine wordt aangestuurd met PC-DMIS software. Het programmeren van deze machine werd tot voor kort met  de meegeleverde software. Dat ging op zich, maar kon soms tijdrovend zijn omdat alle maat-, vorm- en plaats toleranties afzonderlijk moesten worden geprogrammeerd. De meetkamer werd daardoor een bottleneck voor het totale proces.

Omdat het maken van de meetprogramma’s het meeste tijd vergt in het totale meetproces, werd naar nieuwe mogelijkheden gezocht. De oplossing werd gevonden bij CNC-Consult & Automation. PAS Solution is acht jaar in ontwikkeling en heeft zijn sporen verdiend bij bedrijven in onder andere Amerika, Canada en Japan.

CNC-Consult & Automation werd regelmatig door gebruikers van zijn hyperMILL CAD/CAM software benaderd of dit pakket ook te gebruiken was voor het programmeren van hun meetmachine. Dat zou voor hen een flinke tijdwinst opleveren. Na een flinke zoektocht bleek PAS Technology in Amerika een oplossing te bieden die leek te kunnen waarnaar werd gezocht. Sinds 2014 is CNC-Consult officieel distributeur van de PAS Solution. Holmatro was één van de eerste bedrijven in Nederland die de mogelijkheden van de PAS Solution onderkenden.

Sneller programmeren meetmachine

Na installatie van het softwaresysteem en training bij CNC-Consult doen de gebruikers nu ervaring op met deze applicatie. Door integratie in het SolidWorks CAD systeem is het mogelijk om niet alleen hergebruik te maken van de 3D geometrische informatie, maar ook van de PMI (maat-, vorm- en plaatstoleranties, notes, etc.) zoals deze in CAD al zijn vastgelegd. Het systeem van PAS Technology maakt gebruik van deze informatie voor het genereren van een meetprogramma.

Holmatro kan daarmee tijdwinst boeken en toch maximale grip houden op hoe het product wordt gemeten. De meettechnici kunnen zich overtuigen van een 100% botsingsvrij programma, door middel van simulatie van de meetmachine met product en opspanmiddelen. Met de PAS Solution kunnen ze in korte tijd een meetprogramma generen en minimaal 50% op de programmeertijd besparen. Door de CAD integratie kunnen ze tegelijkertijd met de CAM-programmeur starten. Het schrijven van het programma voor de meetmachine vormt daarmee geen knelpunt meer voor het gehele proces.

Door deze tijdbesparing kan Holmatro verder met de ontwikkeling van de volgende stap in automatisering van de meetkamer: het beladen van de meetmachine met behulp van robots, dit voor een 24/7 meetproces.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven