Ga naar hoofdinhoud

Smeermiddelvrije kunststof kogellagers steeds meer toegepast

Door de combinatie van verschillende ring-, bal- en kooimaterialen, krijgt een gebruiker zijn unieke, passende groefkogellagers (foto: igus)

Igus heeft haar assortiment polymeer kogellagers wederom uitgebreid en biedt nu standaard zes verschillende ringmaterialen in de meest gangbare maten aan. Door de combinatie van verschillende ring-, bal- en kooimaterialen, krijgt een gebruiker zijn unieke, passende groefkogellagers.

Kogellagers gemaakt van kunststof zijn vaak het beste alternatief voor metalen oplossingen, omdat ze lichter en voordeliger zijn en tegelijkertijd een lange levensduur hebben. Voor nog meer keuzes heeft de motion plastics specialist igus nu haar programma van vuilbestendige en smeermiddelvrije xiros polymeer groefkogellagers met nog meer DIN-maten uitgebreid. Of het nu gaat om FDA-conform, elektrisch isolerend, anti-statische of in het bijzonder media- en temperatuurbestendigheid, gebruikers hebben de keuze tussen zes verschillende ringmaterialen, vier kooimaterialen en drie kogelmaterialen.

Online configureer- en berekenbaar

Om een keuze te kunnen maken uit het programma, biedt igus voor het selecteren, configureren en bestellen eenvoudig te bedienen online tools aan. Drie stappen en een aantal klikken op www.igus.eu/xiros zijn genoeg om het ideale individuele xiros kogellager te configureren. Engineers vinden een bijpassend kogellager op basis van de materiaaleigenschappen, invoeren van de toepassingsparameters en het berekenen van de levensduur met behulp van de ‘xiros expert’- de order kan vervolgens online worden geplaatst. Bijvoorbeeld, bij het gebruik van glas of polymeer kogellagers, is de optie van niet-magnetische oplossingen mogelijk. Voor de kooi, die het rol-element op zijn plaats houdt, zijn PA (polyamide), PP (propeen), PEEK (polyetheretherketon) en xirodur B180 speciale kunststoffen beschikbaar, die  optimaal aangepast kan worden aan de desbetreffende toepassing.

Hardheid, slijtvastheid, chemische bestendigheid, elektrische geleiding of hoge temperatuurbestendigheid, leiden tot het specifieke vereiste profiel. Hetzelfde geldt ook voor het ring materiaal. Of het nu laag geprijsd (xirodur B180), slijtvast (xirodur S180), corrosiebestendig bij hoge rotatiesnelheden (xirodur D180), resistent tegen chemicaliën (xirodur C160), anti-statisch (xirodur F180) of hittebestendig en FDA-conform (xirodur A500) is. Al deze materiaal varianten zijn beschikbaar als onderdeel van de programma-uitbreiding in de afmetingen 3 tot 30 mm, binnendiameter. Daarnaast zijn er tevens rollagers tot max. 60 mm binnendiameter beschikbaar.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven