Ga naar hoofdinhoud

SMC introduceert smalste 5/2-ventiel ter wereld met maximale capaciteit

De nieuwe JSY-serie magneetventielen van SMC is tot 50% lichter en compacter dan conventionele ISO-ventielen met een vergelijkbare flowcapaciteit (foto's: SMC)

De nieuwe JSY-serie magneetventielen van SMC is tot vijftig procent lichter en compacter dan conventionele ISO-ventielen met een vergelijkbare flowcapaciteit. Het JSY1000 model is met een breedte van 6,4 mm het smalste 5/2-ventiel wereldwijd.

De lichte en compacte JSY-ventielen worden bevestigd op een aluminium basisplaat of een modulaire kunststof basisplaat. Ze worden aangestuurd via een meerpolige connector of via veldbussystemen. Door hun geringe gewicht zijn de massatraagheidsmomenten laag. Daardoor kunnen de pneumatische componenten op robots verder van de rotatieassen of dichter bij bewegende onderdelen worden geplaatst.

Zo kan een ventieleiland op een robot of portaalassensysteem dichter bij actuatoren zoals grijpers of cilinders worden geplaatst. Dit bespaart complexe slangverbindingen tussen ventieleiland en gebruiker. In dergelijke toepassingen komt de hoge beschermingsgraad van de JSY-ventielen tot zijn recht: de JSY1000-versie is IP40-beschermd, terwijl de 3000- en 5000-versie IP67-beschermd zijn.

Minder breedte, meer flow

Door een nieuw ontwerp van de basisplaat kunnen grotere slangen op de JSY-modellen worden aangesloten dan voorheen. Omdat grotere slangdiameters bij een hoger debiet een lager drukverlies in de slang veroorzaken, kunnen aangesloten actuatoren meer perslucht ontvangen. Hierdoor worden bijvoorbeeld de cyclustijden aanzienlijk verkort.

Hogere cyclustijden

De combinatie van een hoog debiet, laag gewicht, compacte afmetingen en een korte schakeltijd bewijst zich vooral in zeer dynamische toepassingen, zoals de verpakkings- of voedingsindustrie. Hier kunnen cyclustijden worden verhoogd en wordt tegelijkertijd installatieruimte bespaard.

Dankzij het lage gewicht én het lage massatraagheidsmoment van de JSY behoeven aandrijvingen of elektrische assen minder te presteren. Er wordt minder elektrische energie verbruikt, zodat de kosten daarvan afnemen. Bovendien zijn aandrijvingen of robots met een lagere belastingscapaciteit goedkoper in aanschaf.

Drie modellen

De JSY-serie bestaat momenteel uit drie modellen die verkrijgbaar zijn met of zonder plug-in. De verschillen met ISO-ventielen zijn duidelijk: een ISO-ventiel met norm 15407-1 en een breedte van 18 mm levert een debiet van 525 Nl/min in standaardtesten.

Onder dezelfde omstandigheden bereikt een ventiel uit de JSY3000-serie een debiet van 567 Nl/min. De breedte van het ventiel is slechts 10 mm bij een aanzienlijk lager gewicht. Een ventiel volgens ISO15407-1 weegt 180 gram, terwijl het JSY3000-ventiel een gewicht van slechts 55 gram heeft.

Energiebesparing

Energie-efficiëntie is ook een belangrijk kenmerk van de JSY-serie. De 3000- en 5000-versie hebben de optie van een energiebesparend circuit. Het in het ventiel ingebouwde circuit verlaagt na 67 milliseconden het vermogen van 0,35 Watt naar 0,1 Watt. De JSY1000 heeft deze optie standaard.

Dit model verlaagt het vermogen van 0,5 Watt naar 0,2 Watt, maar niet alleen om energie te besparen: in feite wordt ook de temperatuur van machines en apparatuur op deze manier verlaagd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven