Ga naar hoofdinhoud

SMC Eindhoven assembleert nu ook in de cleanroom

SMC sluit met de cleanroom aan op de ontwikkelingen bij de klanten in de regio (foto's: Paul Quaedvlieg)

SMC Pneumatics beschikt sinds tweeënhalf jaar over een modern multifunctioneel technologiecentrum aan de rondweg van Eindhoven. Onlangs werd daar een cleanroom in gebruik genomen, onder meer gericht op de high-tech industrie in Zuid-Nederland. “Een nieuwe manier om service te bieden en te anticiperen op wensen vanuit de markt,” aldus Bart Tuijnman, directeur SMC Pneumatics BV. “En we sluiten hiermee aan op de ontwikkelingen bij de klanten in deze regio.”

De cleanroom in het technologiecentrum heeft een oppervlakte van 125 vierkante meter. “Daarvan is 90 vierkante meter bestemd voor de assemblage van Grade 4 assemblies voor de semiconductor markt,” legt een trotse Dennis Bosman uit. Bosman is manager project engineering en de cleanroom realisatie viel onder zijn verantwoording. “Deze cleanroom is van het type ‘cross flow’, dat betekent dat de schone lucht zich horizontaal door de ruimte beweegt. Daarbij wordt de lucht verdrongen, niet verdund. Onder andere ASML heeft goede ervaringen met deze technologie.”

20.000 kubieke meter lucht

Dat de lucht schoon is bewijzen recente metingen. Bosman: “Onlangs hebben we metingen gedaan op de ‘as-built’ situatie, toen voldeed de cleanroom aan ISO 5. Met mensen in de cleanroom aan het werk zaten we op ISO 6. En dat is eigenlijk heel goed te noemen.” Om de lucht de cleanroom in te krijgen wordt gebruik gemaakt van 14 filter-fan units. Daarmee wordt 20.000 kubieke meter lucht per uur vervangen. Per minuut betekent dit een complete doorstroming van de lucht. “Desondanks is het geluidsniveau laag,” legt Bosman uit. “Onze monteurs hebben inmiddels allemaal ervaring opgedaan met werken in een cleanroom.”

Ergonomisch

In de cleanroom beschikken de monteurs over werkbanken die in hoogte verstelbaar zijn. Snelle communicatie met de ‘buitenwereld’ gaat via een intercom. Bosman: “Ook is de cleanroom voorzien van speciale lichtpanelen voor UV-controle van producten. Daartoe kunnen we de vensters verduisteren.” Verder beschikt de cleanroom over een personensluis en een productsluis. In de personensluis kan het personeel de speciale cleanroompakken aandoen, een haarnetje pakken en speciale schoenen aantrekken. De goederen gaan via de goederensluis. De sluis is uitgerust met diverse middelen om producten grondig te reinigen, voordat ze de cleanroom ingaan.”

Chiller Repair Center

Het SMC Technology Center in Eindhoven beschikt over een professioneel Chiller Repair Center voor onderhoud en reparatie van de SMC thermo chillers. Ook verzorgt SMC trainingen in het gebruik van de chiller producten. Het SMC Technology Center maakt deel uit van het wereldwijde chiller service netwerk van SMC met in Europa vestigingen in negen landen.

Assemblage en training

Daarnaast is er een assemblage-afdeling in het technologiecentrum die klantspecifieke (elektro)pneumatische subassemblies samenstelt, waarvoor nu ook de cleanroom beschikbaar is. Verder kunnen klanten producten testen voor hun eigen applicaties. In de trainingsruimte worden producttrainingen, workshops en cursussen van SMC verzorgd. Op dezelfde locatie bevindt zich sinds eind 2015 een magazijn met klantspecifieke voorraad voor de Nederlandse relaties van SMC.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven