Ga naar hoofdinhoud

Smart plastics volgens Industrie 4.0

Isense is in staat, de levensduur van de gebruikte kabelrups, kabel of lineaire geleiding te bewaken (foto: Paul Quaedvlieg)

Motion plastics, kunststoffen met hoge prestaties voor bewegende toepassingen, trotseren regen, zout, extreme temperaturen, zijn bestendig tegen olie of chemicaliën, zijn lichter, dynamischer, energie-efficiënter dan vergelijkbare oplossingen en daarbij ook nog eens voordelig. Maar igus gaat verder met een volgende stap, ‘smart plastics’ voor Industrie 4.0.

Hoogwaardige kunststoffen voor bewegende toepassingen worden veel toegepast onder andere in industriële omgevingen, zoals metaalbewerkingsmachines of in kraaninstallaties. Igus is dankzij haar uitgebreide testen in het 2750 vierkante meter grote testlaboratorium in staat exacte uitspraken te doen over de levensduur van deze motion plastics. De testresultaten worden ingevoerd in de beschikbare online-tools en zijn ook mobiel als app verkrijgbaar.

Smart plastics registreren de toestand

Igus e-kette 2De in een netwerk opgenomen smart plastics breiden de mogelijkheden uit voor Predictive Maintenance en verhogen zo de beschikbaarheid van de installatie. De intelligente drylin lineaire geleidingen, de intelligente kabelrups en de intelligente kabel bewaken zich permanent zelf en waarschuwen tijdig voor uitval. Het programma met de naam isense bestaat uit verschillende sensoren en bewakingsmodules. Door de verbinding met de igus Communication Modul (icom) vindt de directe integratie in de infrastructuur van de klant plaats.

Geautomatiseerd onderhoud bespaart tijd en kosten

Isense is in staat, de levensduur van de gebruikte kabelrups, kabel of lineaire geleiding te bewaken. Door permanente toestandsmetingen en het doorrekenen met de parameters van de installatie en duizenden testdata uit het testlaboratorium kan ook in het daadwerkelijke bedrijf het probleemloze functioneren betrouwbaar worden voorspeld. Worden meetwaarden overschreden, dan melden de intelligente producten vroegtijdig de resterende looptijd, hetgeen een gepland onderhoud en vervanging mogelijk maken. Optioneel kan isense aan het igus datacenter worden gekoppeld, en opent daarmee verdere digitale mogelijkheden: individuele levensduurberekening en optimalisatie van bedrijfsprocessen. Hierbij horen bijvoorbeeld onderhoudsopdrachten of bestelling van reserve-onderdelen. Zo worden door de elektronische intelligentie onderhoudskosten nog verder gereduceerd en de beschikbaarheid van de installatie verhoogd.

igus e-kette 3

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven