Ga naar hoofdinhoud

Smart farming mogelijk met nieuwe X90 besturing van B&R

Met de robuuste X90 besturingen begeeft B&R zich op het gebied van mobiele machines (foto's: Paul Quaedvlieg)

Op de SPS IPC Drives die vorige week in Neurenberg plaatsvond, toonde de Oostenrijkse automatiseringsspecialist B&R onder meer de robuuste X90 besturing voor mobiele voertuigen. Mede dankzij een krachtige ARM processor en een POWERLINK ‘backbone’ bus, die de traditionele CAN-bus aanvult, gaat de communicatiesnelheid in het netwerk van het voertuig omhoog. Dankzij een verbinding met de cloud behoort smart farming tot de mogelijkheden.

De X90 besturing was al kort benoemd op de Hannover Messe, maar nu op dé automatiseringsbeurs van het jaar in Neurenberg toonde B&R meer van deze robuuste besturing. Zoals gezegd bestaat het hart van het X90 besturingssysteem uit een krachtige ARM-processor en heeft tot 48 multifunctionele I/O-kanalen. Er zijn standaard aansluitingen voor CAN, USB, Ethernet en real-time POWERLINK.

De besturing zit in een extreem robuust gegoten aluminium behuizing met ruimte voor maximaal vier uitbreidingskaarten. Deze uitbreidingen kunnen bestaan uit extra I/O kanalen, extra aansluitingen of bijvoorbeeld een volwaardige safety controller met safe I/O. Additionele insteekkaarten voor WLAN, Bluetooth en GPS zijn in ontwikkeling. Voor onderhoud is de besturing makkelijk toegankelijk via een transparant deksel. Hierachter bevindt zich een USB-aansluiting en diverse status LED’s.

Alle producten in de X90 familie zijn ontwikkeld voor gebruik onder zware omstandigheden zoals temperaturen van -40°C tot +85°C, schokken, trillingen, pekel, UV-straling en olie. De besturingen voldoen daarmee aan IP69K.

Smart farming

Om de netwerksnelheid in het mobiele voertuig omhoog te krijgen kan gebruik worden gemaakt van POWERLINK. Dit is gebaseerd op de CANopen technologie en vult de bestaande CAN-bus in een voertuig aan als een centrale ‘backbone’ netwerkverbinding. POWERLINK is een real-time en hardware onafhankelijk open source protocol. Het voorziet in een soepele overgang voor het omzetten van (land)bouwmachines en bijbehorende apparatuur naar een industriële Ethernet oplossing. Bovendien is, met openSafety bovenop POWERLINK, geen separaat veiligheidsnetwerk nodig.

benr-x90-mobiel02

Vanzelfsprekend is, net als bij de industriële automatiseringsproducten van B&R, ook hier engineering mogelijk met mapp technology. Dat houdt in dat veel basisfuncties al voorgeprogrammeerd zijn, waardoor er volgens B&R tot 67 procent sneller geprogrammeerd kan worden.

Ook aan ‘smart farming’ en ‘security in the cloud’ is gedacht. B&R heeft apparatuur waardoor ook mobiele voertuigen op afstand zijn te monitoren en waarbij veiligheid een grote rol speelt. Bij de veilige transmissie van data vertrouwt de Oostenrijkse automatiseringsspecialist op het onafhankelijke netwerk van OPC UA.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven