Ga naar hoofdinhoud

Sluis Eefde krijgt nieuwe aandrijftechniek van Bosch Rexroth (video)

Sluis Eefde krijgt straks de nieuwste aandrijftechniek geleverd door Bosch Rexroth (foto: Paul Quaedvlieg)

Twee aandrijfprincipes in één sluis. Voor het openen en sluiten van de deuren is hier gekozen voor elektrohydraulische lineaire actuatoren en voor het nivelleren van het waterpeil in de sluiskolk door de puntdeuren voor elektromechanische lineaire actuatoren. 

Bij de uitbreiding van Sluis Eefde vlakbij Zutphen past Bosch Rexroth in opdracht van Hollandia Infra een nieuwe hybride aandrijftechniek toe. Deze combineert de voordelen van een elektromechanische lineaire actuator met die van een klassieke hydraulische aandrijving. Het is wereldwijd de eerste toepassing van deze combinatie in de civiele techniek.

Gesloten systeem

De nieuwe elektrohydraulische aandrijving wordt toegepast bij de cilinders waarmee de sluisdeuren worden bediend. Het gaat om een compleet gesloten systeem met speciaal geconstrueerde cilinders, waarbij de olie zich alleen beweegt tussen de kamers van elke afzonderlijke cilinder. Hierdoor is tien tot twintig keer minder olie nodig en wordt de toepassing van een groot hydraulisch reservoir overbodig.

25 procent efficiënter

Een compacte plug-and-play powerbox met servomotor en hydraulische pomp brengt de cilinderstang in beweging. Dankzij dit ruimtebesparende concept hoeft de sluis niet voorzien te worden van een ruimte verslindende kelder met aggregaat. Bovendien is de nieuwe techniek 25 procent efficiënter ten opzichte van traditionele systemen, en draagt de aandrijving zodoende bij aan het minimale energieverbruik van de sluis.

Samenwerking met Hollandia Infra

Bosch Rexroth past de hybride techniek toe in nauwe samenwerking met opdrachtgever Hollandia Infra, die de sluisdeuren ontwerpt en bouwt in opdracht van Lock to Twente (L2T) bestaande uit Mobilis TBI en CroonWolter&Dros. Dit is het consortium dat in opdracht van Rijkswaterstaat verantwoordelijk is voor de bouw van de tweede Sluiskolk in Eefde. Hollandia Infra realiseert twee verschillende typen sluisdeuren: de klassieke puntdeuren voor het benedenhoofd en een segmentdeur voor het bovenhoofd van de schutsluis

Primeur segmentdeur

Een segmentdeur is nog niet eerder toegepast in een Nederlandse schutsluis, Eefde krijgt hiermee dus een primeur. Voor beide typen deuren levert Bosch Rexroth de nieuwe aandrijftechniek. Ook de aandrijvingen van de nivelleerschuiven en de slagboom van de aanvaarbeveiliging worden door Bosch Rexroth verzorgd. Hollandia Infra benaderde Bosch Rexroth destijds omdat zij mogelijkheden zagen voor het toepassen van dit type hydraulische cilinder in de nieuwe sluis van Eefde. Ook deze primeur valt nu Sluis Eefde ten deel.

‘Slimmere’ sluizen

Volgens Patrick Hendriks, Manager Sales Industrial Applications bij Bosch Rexroth, is de hybride techniek een belangrijke stap in de ontwikkeling naar een nieuwe generatie sluizen. “Zowel in Nederland als elders in de wereld staan we voor de opgave om de komende decennia een groot aantal sluizen te vervangen. Die gelegenheid moeten we aangrijpen om ‘slimmere’ sluizen te realiseren. Denk daarbij aan standaardisatie, zoals het MultiWaterWerk-programma van Rijkswaterstaat nastreeft, maar ook aan nieuwe technieken. Deze nieuwe aandrijftechniek is daar een goed voorbeeld van.”

In de komende Aandrijftechniek gaan we dieper in op de aandrijvingen van Sluis Eefde en de bijzondere segmentdeur.

Eén reactie op “Sluis Eefde krijgt nieuwe aandrijftechniek van Bosch Rexroth (video)

Reacties zijn uitgeschakeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven