Ga naar hoofdinhoud

SKF en Universiteit Twente openen state-of-the-art technology center (video)

SKF en de Universiteit Twente, die al meer dan 30 jaar samenwerken, hebben het SKF University Technology Center (UTC) in gebruik genomen dat zich speciaal bezig zal houden met de vetsmering van wentellagers (foto: SKF)

SKF en de Universiteit Twente bundelen hun expertise op het gebied van onderzoek naar de prestaties van vetsmering. Dit om verdere vooruitgang te boeken op het gebied van vetsmering dat van cruciaal belang is voor de prestaties van wentellagers en roterende machines.

SKF en de Universiteit Twente, die al meer dan 30 jaar samenwerken, hebben het SKF University Technology Center (UTC) in gebruik genomen dat zich speciaal bezig zal houden met de vetsmering van wentellagers. “Er zijn duidelijke voordelen te behalen met een beter inzicht in de eigenschappen en gedragingen van smeervetten en de manier waarop deze worden toegepast,” aldus Piet Lugt.

Levensduur van lagers

SKF onderhoudt een aantal samenwerkingen met toonaangevende technische universiteiten wereldwijd. Professor Lugt is sinds 2011 in deeltijd verbonden aan de Universiteit Twente als hoogleraar. De focus van zijn colleges en onderzoek is gericht op de mechanismen achter het falen van lagers en voorspellingen over de levensduur van lagers.

Dit zijn twee gebieden die van centraal belang zijn voor de gebruikers van lagers die betere prestaties van hun machines wensen. Hij heeft een aantal academische en industriële prijzen gewonnen en is de schrijver van Grease Lubrication in Rolling Bearings (2013, Wiley & Sons), het essentiële werk op dit gebied.

Duurzame samenleving

Volgens Professor Dik Schipper, directeur van UTC, heeft het onderzoek dat de laatste jaren is verricht aan de Universiteit Twente een bijdrage geleverd aan een groter inzicht in de rol die vet bij lagers speelt. “Met deze kennis kunne wij de energieverliezen verlagen en de levensduur van met vet gesmeerde contactpunten verlengen. En dit levert een bijdrage aan een duurzamere samenleving.”

Bijzondere eisen

Professor Lugt zegt tenslotte: “Lagers vinden vaak toepassing in veeleisende omstandigheden en de combinatie met wisselende snelheden en belastingen stelt bijzondere eisen aan de vetten. Door een beter begrip van de invloed die de omstandigheden hebben op de vetten in de machines van onze klanten kunnen wij de levensduur ervan verlengen.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven