Siemens windt er geen doekjes om, het bedrijf zet verder in op de groei en mogelijkheden van Industrie 4.0. Dat lieten dinsdag enkele vooraanstaande managers weten, waaronder Anton Huber, CEO Division Digital Factory, tijdens een persconferentie in Neurenberg in het kader van de Hannover Messe 2016.
Op de Hannover Messe 2016 presenteert Siemens de bezoekers talrijke innovaties op het gebied van energieverspreiding, automatiserings- en aandrijftechniek als ook industriële software. De stand in Hannover zal één en al Industrie 4.0 uitstralen. De pijlers voor de digitale transformatie naar Industrie 4.0 zijn meestal softwaretools en softwaresystemen, industriële oplossingen voor communicatie en veiligheid en tot slot data-gebaseerde services. Productiebedrijven kunnen met behulp van deze pijlers flexibele en snelle productieprocessen opzetten en daarmee meer gericht ingaan op individuele wensen van de klant, sneller reageren op marktontwikkelingen en eenvoudiger nieuwe businessmodellen ontwikkelen. Siemens heeft daar alle benodigde producten, mensen en kennis voor in huis.
MindSphere
Een van die ontwikkelingen bij Siemens op het gebied van Industrie 4.0 heet MindSphere. Dit is eigenlijk de Siemens Cloud voor de industrie. Het bedrijf liet deze ontwikkeling al zien tijdens de SPS/IPC/Drives 2015 en toont dit nu ook aan een breder publiek in Hannover. In de consumentenmarkt zijn cloudoplossingen al breed

geaccepteerd, in de industrie nog lang niet. Toch ziet Siemens daar zeker veranderingen, alhoewel consumenten- toepassingen in de cloud een stuk eenvoudiger zijn dan die voor de industrie. Als voorbeeld toonde men een consumenten-smartphone met zes sensoren in vergelijking met een industriële elektromotor waar zeker 2.000 datapunten uit te lezen en te interpreteren zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan predictive maintenance, wat uit deze data te halen valt. Ook zijn met MindSphere veel Siemens producten te koppelen, zoals Simatic, Sinumerik CNC-besturingen, Sinamics, Scalance en PCS7 in combinatie met producten van andere leveranciers. Het is de klant die kiest wat hij allemaal verbonden met de cloud wil hebben.
Ook hardware
Is dan allemaal Industrie 4.0 wat de klok slaat bij Siemens op de Hannover Messe? Gelukkig niet, het bedrijf toonde naast diverse software- ook diverse hardware-ontwikkelingen. Op het gebied van aandrijftechniek zijn er twee noviteiten die we nu even extra aandacht geven. Zo komt Siemens onder de naam Simotics met een nieuw actief magneetlagersysteem voor grote hoogspanningsmotoren of industriële turbines met een vermogen vanaf 1 MW. Voordelen zijn het ontbreken van een smeersysteem, actieve demping, hoge toerentallen mogelijk en dankzij geïntegreerde sensoren is conditiemonitoring eenvoudiger te realiseren. Hoewel deze lagers wel duurder zijn in aanschaf, ziet Siemens wel voordelen qua TCO.

Synchroon reluctantiemotoren
Siemens breidt tevens haar productpallet aan synchroon reluctantiemotoren uit in de lagere vermogensklasse van 0,55 kW tot met 5 kW. Daarmee ontstaat een totale range van 0,55 kW tot en met 30 kW. Als geïntegreerd aandrijfsysteem (IDS) zijn de reluctantiemotoren en omvormers speciaal op elkaar afgestemd en zijn, in vergelijking met asynchroonmotoren, veel efficiënter.Naast de al bestaande ashoogtes van 132 tot 200, worden de motoren nu ook aangeboden met ashoogtes van 80 tot 120.