Ga naar hoofdinhoud

Siemens stelt eerste industriële 5G-router beschikbaar

De Scalance MUM856-1 is de eerste industriële 5G-router van Siemens

De Scalance MUM856-1 – de eerste industriële 5G-router van Siemens – is nu beschikbaar. Het apparaat verbindt lokale industriële toepassingen met openbare 5G, 4G (LTE), en 3G (UMTS) mobiele draadloze netwerken.

Met de router kunnen installaties, machines, bedieningselementen en andere industriële apparatuur op afstand via een openbaar 5G-netwerk flexibel en met hoge datasnelheden worden gemonitord en onderhouden. De vraag naar dit soort oplossingen neemt toe in de industrie. Daarnaast kan het apparaat worden geïntegreerd in private 5G-netwerken. De Scalance MUM856-1 ondersteunt daarmee toekomstgerichte toepassingen, zoals mobiele robots in de productie, autonome voertuigen in logistiek of augmented reality-toepassingen voor servicetechnici.

Bandbreedtes

Door een robuuste IP65-behuizing kan de router ook buiten de schakelkast worden gebruikt, bijvoorbeeld onder zware omstandigheden in de productie of in buitenfaciliteiten. De Scalance MUM856-1 ondersteunt de Release 15 van de 5G-standaard. Het apparaat biedt hoge bandbreedtes tot 1000 Mbps voor de downlink en tot 500 Mbps voor de uplink, wat hoge datarates oplevert voor data-intensieve toepassingen, zoals het op afstand uitvoeren van firmware-updates. Dankzij IPv6-ondersteuning kunnen de apparaten ook in moderne communicatienetwerken worden geïmplementeerd.

Beveiligingsfuncties

Om het dataverkeer te bewaken en te beschermen tegen ongeoorloofde toegang, zijn verschillende beveiligingsfuncties ingebouwd: bijvoorbeeld een geïntegreerde firewall, evenals authenticatie van communicatieapparatuur en versleuteling van datatransmissie via VPN. Als er geen 5G-netwerk beschikbaar is, schakelt het apparaat automatisch over op 4G- of 3G-netwerken.
De eerste releaseversie van de router heeft een EU-radiolicentie; andere versies met andere licenties zijn in voorbereiding. Met het Sinema Remote Connect-beheerplatform voor VPN-verbindingen kunnen gebruikers eenvoudig en veilig toegang krijgen tot externe installaties of machines – zelfs als deze in andere netwerken zijn geïntegreerd. De software biedt ook eenvoudig beheer en autoconfiguratie van de apparaten.

Prototypes voor private 5G-netwerken

Naast connectiviteit met publieke netwerken ondersteunt Scalance MUM856-1 ook de integratie in private lokale 5G-campusnetwerken. Siemens test deze use case in hun eigen Automotive Showroom en Test Center in een prototype van een standalone 5G-testnetwerk, dat is gebaseerd op Siemens componenten. De hier gebruikte 5G-infrastructuur bestaat uit een 5G-kern, een gedistribueerde eenheid en verschillende radio-eenheden. Siemens heeft ook een ander prototype van een eigen 5G-infrastructuur gebouwd in zijn fabriek in Amberg. Hun fabriek in Karlsruhe zal hier binnenkort mee worden uitgerust. Bij deze systemen vertrouwt Siemens uitsluitend op eigen, onafhankelijk ontwikkelde producten en oplossingen.

Deutsche Messe in Hannover

Daarnaast implementeert Siemens momenteel privé-netwerktechnologie voor een 5G-campusnetwerk met de focus op industrieel gebruik in een van de beurshallen van Deutsche Messe AG in Hannover. Dit private 5G-netwerk zal begin september klaar zijn voor gebruik. Het netwerk kan door exposanten worden gebruikt tijdens beurzen en, buiten beurstijden, door bedrijven worden gebruikt voor tests en veldproeven.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven