Siemens Nederland is in de top 20 van meest transparante bedrijven in Nederland geëindigd. Het is daarmee een van de weinige bedrijven met een niet-Nederlandse moeder, dat tot deze kopgroep behoort. In de Transparantiebenchmark 2016, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken (EZ) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), scoorde het bedrijf 186 punten, 13 punten verwijderd van de nummer één.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk voor het bedrijf, dat als onderdeel van het wereldwijde Siemens AG al sinds 1879 in Nederland gevestigd is. De Transparantiebenchmark maakt daarbij de stand van zaken inzichtelijk. Met name het aspect duurzaamheid, zowel van het portfolio als van de eigen footprint van het bedrijf, staat centraal. De twee in het Haagse Beatrixkwartier gesitueerde kantoorgebouwen van Siemens Nederland zijn in het afgelopen jaar mede dankzij Siemens gebouwentechnologie naar respectievelijk de LEED-gold en LEED-Platinum standaard gebracht, waarmee een substantiële energiebesparing wordt gerealiseerd. Het duurzame portfolio komt onder andere tot uitdrukking in de Nederlandse windparken Gemini en Westermeerwind, die tot stand zijn gekomen met technologie van Siemens en die een concrete bijdrage leveren aan het realiseren van het maatschappelijk breed gedragen Energieakkoord.
CO2-neutraal
Afgelopen jaar kondigde Siemens AG aan in 2030 volledig CO2-neutraal te willen zijn op al haar locaties in meer dan 200 landen wereldwijd. Daarnaast zorgden de duurzame producten, oplossingen en diensten van het bedrijf er in het boekjaar 2016 voor dat haar klanten en partners wereldwijd hun CO2-emissies met 521 miljoen ton konden reduceren.
Transparantie-index
De transparantie-index is een overzicht van onderscheidende maatschappelijke verslaglegging in Nederland. Basis voor de index is de Transparantiebenchmark, een kwalitatief en kwantitatief onderzoek naar maatschappelijke verslaglegging in Nederland. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor EZ en de NBA geen modewoord, maar een serieuze zaak, die moet bijdragen aan een leefbare samenleving; nu en in de toekomst. Transparante verslaglegging van bedrijven over de invloed van ondernemingen op hun omgeving hoort daarbij.