Ga naar hoofdinhoud

Siemens Mobility neemt Nederlands softwarebedrijf Sqills over

Sqills heeft ‘S3 Passenger’ ontwikkeld, een schaalbaar online reserveringssysteem dat de bezettingsgraad en beschikbaarheid van personenvervoer verhoogt (foto: Siemens Mobility)

Siemens Mobility heeft een overeenkomst getekend voor de overname van Sqills. Dit softwarebedrijf uit Enschede is een toonaangevende leverancier van cloud-based inventory management, reservation en ticketing software voor openbaar vervoer-exploitanten over de hele wereld. De overeengekomen overnameprijs bedraagt 550 miljoen euro plus een earn out.

Sqills heeft ‘S3 Passenger’ ontwikkeld, een schaalbaar platform dat spoor- en busvervoerders in staat stelt om hun bestaande reserveringssystemen te vervangen door een state-of-the-art, online reserveringssysteem dat de bezettingsgraad en beschikbaarheid van personenvervoer verhoogt. Deze technologie voegt een belangrijke digitale oplossing toe aan het softwareportfolio van Siemens Mobility.

Software as a Service

Roland Busch, President en Chief Executive Officer van Siemens AG over de overname: “Dit is een perfect voorbeeld van hoe Siemens de echte en digitale wereld combineert om haar klanten te versterken in hun transformatie. Tegelijkertijd ondersteunt Sqills ons eigen groeipad voor digitale diensten en is het een prachtig voorbeeld van het toepassen van onze criteria voor kapitaalallocatie door middel van gerichte overnames. Het past ook perfect in onze onlangs aangekondigde focus op het genereren van terugkerende inkomsten door middel van veerkrachtige bedrijfsmodellen zoals Software as a Service.”

Geweldige kans voor Sqills

“Het toetreden tot Siemens Mobility’s groeiende business en software portfolio voor intermodaal en connected reizen is een geweldige kans die Sqills in staat stelt om haar plannen om uit te breiden buiten Europa in Azië-Pacific en Noord- en Zuid-Amerika te bevorderen, evenals haar voortdurende investeringen in team, product en bestaande lange termijn operator partnerschappen.”, aldus Bart van Munster, lid van de Raad van Bestuur en mede-oprichter van Sqills.

Siemens Mobility Sqills

“Samen met een sterke en betrouwbare internationale partner als Siemens Mobility, zullen we nog beter in staat zijn om de mobiliteit software business en optimalisatie van trein- en busreizen op een wereldwijde schaal met lokale vertegenwoordiging aan te sturen.”

Geoptimaliseerd proces

“Om het aantal passagiers op het spoor aanzienlijk te verhogen en de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen, moeten we passagiers een meer geoptimaliseerd proces bieden waarmee ze alle aangeboden treindiensten naadloos kunnen identificeren en gebruiken. De overname van Sqills en haar eenvoudig te implementeren SaaS inventaris, reservering en ticketing platform geeft ons de mogelijkheid om precies dat te bereiken,” zegt Michael Peter, CEO van Siemens Mobility. “Bovendien biedt de combinatie van het Sqills boekingsplatform en de Hacon oplossingen een uitgebreid aanbod voor exploitanten om hun belangrijkste reisprocessen te beheren, waaronder het zoeken van ritten en yield management.”

Connected mobility oplossingen

De overname van Sqills is het nieuwste voorbeeld van de toewijding van Siemens Mobility aan de ontwikkeling van haar software portfolio voor digitale intermodale en connected mobility oplossingen. Samen met Hacon, eos.uptrade, Bytemark en Padam Mobility zal Sqills’ S3 Passenger onderdeel worden van een onderling verbonden software portfolio waarin een breed scala aan diensten voor het openbaar vervoer worden samengebracht.

Bovendien kan Siemens Mobility met zijn Hacon-rittenplanning en MaaS-software exploitanten nu een verbeterd SaaS-aanbod bieden om hun kernprocessen te beheren. Met de toenemende liberalisering van de markt voor spoorwegexploitanten zal dit bovendien van cruciaal belang zijn, aangezien klanten steeds meer op zoek zijn naar concurrerende mobiliteitsoplossingen waarmee zij hun passagiers beter van dienst kunnen zijn.

Enschede

Sqills is opgericht in 2002 in Enschede, heeft momenteel 160 mensen in dienst en verwacht een omzet voor het kalenderjaar 2022 van rond de 40 miljoen Euro met een sterk groeiend schaalbaar SaaS-business model. Met 33 exploitanten in 9 landen, is Sqills snel uitgegroeid tot de leverancier van keuze aan toonaangevende vervoerders, zoals SNCF, Irish Rail, Rail Delivery Group, SJ, Via Rail, en Eurostar.

Sqills zal worden beheerd als een afzonderlijke juridische entiteit en volledige dochteronderneming van Siemens Mobility, een structuur die het mogelijk zal maken om haar leidende positie in het aanbieden van innovatieve, slimme en uitgebreide mobiliteitsoplossingen te versterken.

De afronding van de transactie is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden en wordt verwacht in het eerste kwartaal van het boekjaar 2022.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven