Ga naar hoofdinhoud

Siemens Engineering Framework uitgebreid

Siemens Industry Automation heeft haar engineering framework ‘Totally Integrated Automation Portal’ (TIA Portal) met tal van nieuwe functies uitgebreid. In Version 12 kunnen alle Siemens-aandrijvingen in de omvormer-serie Sinamics G worden geparameteriseerd via de TIA Portal. Ook zijn er nieuwe diagnostische functies geïntegreerd. Zo is de safety-functionaliteit uitgebreid voor de Simatic S7-1500 en zijn de prestaties van de Profinet-communicatie verbeterd.

De programmeertaal is afgeslankt voor een nog grotere efficiency en nieuwe security-functies bieden meer bescherming van know-how en een betere beveiliging tegen ongeoorloofd kopiëren en onbevoegde toegang. De nieuwe versie van de TIA Portal biedt ook updates voor engineering-tools ten behoeve van de configuratie, programmering, inbedrijfstelling en het onderhoud van automatiseringsapparatuur en aandrijfsystemen van Siemens. Dit betreft onder andere de systemen Simatic Step 7 V12 voor Simatic-controllers, Simatic WinCC V12 voor HMI-systemen (Simatic HMI) en Sinamics Startdrive V12 voor de Sinamics G-omvormers.

Met de TIA Portal van Siemens kunnen gebruikers hun taken op het gebied van automatisering en aandrijvingen snel en intuïtief uitvoeren. De software-architectuur is ontworpen voor een hoge mate van efficiency en gebruikersvriendelijkheid en is geschikt voor zowel onervaren als ervaren gebruikers. Er is een gestandaardiseerd bedieningsconcept voor controllers, mens-machine-interface (HMI) en aandrijvingen, gedeelde data-opslag en automatische dataconsistentie, bijvoorbeeld tijdens configuratie, communicatie en diagnose. Ook biedt de TIA Portal uitgebreide libraries over alle automatiseringsobjecten.

In de nieuwe Version 12 heeft Siemens de TIA Portal uitgebreid met tal van functies voor integratie van aandrijvingen, systeemdiagnostiek, safety, Profinet-communicatie, security en programmeertalen:
Naadloze integratie van aandrijvingen: Met het engineering-systeem “Sinamics Startdrive V12”, dat in de TIA Portal is geïntegreerd, kunnen de aandrijvingen van Sinamics G snel en efficiënt worden geparameteriseerd voor de automatiseringstaak en vervolgens in bedrijf worden gesteld.

De aandrijvingen worden ook automatisch in de systeemdiagnose geïntegreerd. Een andere nieuwe feature van de TIA Portal V12 is de schaalbare en flexibele Motion-functionaliteit, met de nieuwe Simatic S7-1500 controllers voor aandrijvingen die centraal of decentraal zijn aangesloten.

Voor het programmeren zijn bouwstenen beschikbaar die compatibel zijn met PLCopen, alsmede motion-control-technology-objecten voor de aansturingstaken en parameterisering van de omvormers. Dit maakt het mogelijk om typische, niet-gesynchroniseerde bewegingsprocessen te programmeren en te testen. Absoluut en relatief positioneren, referencing, toerentalspecificatie en absolute encoders worden ondersteund.

Geïntegreerde systeemdiagnostiek: De configuratie van de diagnostiek is geïntegreerd in het systeem voor gebruikersvriendelijke bediening en kan met één muisklik worden geactiveerd. Als nieuwe hardware-onderdelen worden toegevoegd, wordt de diagnostische informatie automatisch geactualiseerd. Met een verbeterd en gestandaardiseerd display-concept worden status- of foutmeldingen op precies dezelfde wijze gevisualiseerd – niet alleen in de TIA Portal en op de HMI-apparatuur, maar ook in de webserver en op het display van de nieuwe Simatic S7-1500 controllers.

Dankzij de realtime trace-functie voor de controllers en aandrijvingen kunnen gebruikers programma’s en bewegingstoepassingen met grote nauwkeurigheid diagnostiseren en aandrijvingen optimaliseren.

Geïntegreerde safety-functionaliteit: Het engineering-systeem ‘Step 7 Safety Advanced V12’ voor de TIA Portal integreert de veiligheidstechniek van de Simatic S7 controllers, met inbegrip van de Simatic S7-1500-apparatuur. Een geoptimaliseerde compiler met een efficiënte code zorgt voor een snelle verwerking van het failsafe programma. Ook nieuw zijn de autonome prioriteitsstelling en tijdinstelling, alsmede de visuele bewaking van de foutcyclustijd.

Een vereenvoudigde acceptatie-afdruk en de nieuwe functionele signatuur voor het gebruikersprogramma verkorten de acceptatieprocedure, zelfs als wijzigingen zijn aangebracht. Een aanvullend veiligheidsniveau voor de safety-configuratie vergroot de bescherming tegen ongeoorloofde wijzigingen. Sinamics Startdrive in Version 12 of hoger ondersteunt ook failsafe functies voor Sinamics-omvormers.

Krachtige Profinet-communicatie: Version 12 van TIA Portal ondersteunt nu ook de Profinet-functies Media Redundancy Protocol (MRP) en I-Device.

Autorisatie-afhankelijke security: Het concept ‘Security Integrated’ in TIA Portal V12 voor de nieuwe Simatic S7-1500 controllers reikt van bouwsteenbescherming tot communicatie-integriteit en helpt gebruikers hun applicaties veilig te houden. Ingebouwde functies ter bescherming van know-how, zoals beveiliging tegen het nabouwen van machines, ondersteunen de bescherming tegen onbevoegde toegang en modificaties.

De kopieerbeveiliging maakt gebruik van de Simatic-memory card, waarbij afzonderlijke bouwstenen zijn gekoppeld aan de serienummers van de oorspronkelijke memory card. Hiermee kunnen programma’s in principe alleen draaien met de geconfigureerde memory card en dus niet worden gekopieerd.

De toegangsbeveiliging biedt bescherming tegen onbevoegde wijzigingen in de configuratie. In dit kader kunnen door middel van autorisatieniveaus bepaalde rechten worden toegekend aan verschillende gebruikersgroepen. Speciale mechanismen richten zich op de herkenning van gewijzigde engineering-gegevens, om bijvoorbeeld de gegevens die naar de controller worden verstuurd te beschermen tegen onbevoegde manipulatie.

Geoptimaliseerde programmeertalen: Simatic Step 7 V12 biedt de nieuwe Simatic S7-1500 controllers geoptimaliseerde compilers voor de programmeertalen STL (statement list), FBD (function block diagram), LAD (ladder logic) en SCL (structured control language).

SCL bevat nu software met slice-access voor snelle toegang tot afzonderlijke delen van variabelen en voor de export van SCL-code. De functie ‘calculate box’ voor complexe berekeningen, alsmede de functies voor indirect adresseren en impliciete typeconversie, worden ook ondersteund voor de nieuwe controllers in LAD en FBD.

Andere innovaties zijn 64-bit-datatypen (LREAL, LINT, LWORD), automatische acceptatie van de actuele waarden als initiële waarden, bouwsteenuitbreiding tijdens het bedrijf om dataverlies te voorkomen en bouwsteengroottes tot 16 MB. Geïntegreerde symbolische programmering zorgt voor consistente toegang tot data, meer transparantie tijdens het aanmaken van een project, en minimalisatie van fouten door automatische updates van de projectdata.

Bij het ontwerpen van de TIA Portal V12 is speciale aandacht besteed aan hergebruik van bestaande projecten en software en de compatibiliteit daarmee: zo kunnen bij een overstap van Simatic S7-300/400 naar S7-1500 projecten worden hergebruikt en kunnen S7-1200-programma’s worden gekopieerd naar S7-1500. Projecten die in Version 11 zijn gemaakt, kunnen ook in Version 12 worden geopend en opgeslagen.
 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven