Ga naar hoofdinhoud

De Siddermens – Ons lichaam als energiebron

Het boek De Siddermens laat zien op welke manieren mensen op een comfortabele manier energie zouden kunnen opwekken (foto: Techwatch)

Er worden bibliotheken volgeschreven over energieverbruik, energieverspilling en energietransitie. Maar uiteindelijk is de bron van al deze energievormen de mens. Het boek De Siddermens laat zien hoe slimme technologie energie kan oogsten op ons eigen lichaam en ons steeds onafhankelijker maakt van batterijen en het lichtnet. Dat kan bovendien comfortabel. Auteur Rijkert Knoppers zet alles op een rijtje en schetst voor- en nadelen.

Wie zou er niet altijd en overal over elektriciteit willen beschikken? Of je nu thuis bent of je wandelt in de duinen, of je nu in je auto rijdt of je vaart in je zeilboot, altijd komt stroom goed van pas! Een groot nadeel van al die draagbare elektronische apparaten is dat ze op batterijen werken, die een beperkte werkingsduur hebben. Bovendien bevatten veel batterijen schadelijke stoffen, zoals cadmium, lood en kwik.

Siddermens

Zou het niet een heel aantrekkelijke oplossing zijn als je zelf elektriciteit zou kunnen maken? Ongeveer zoals de sidderaal dat doet, die met de elektrische cellen in het lichaam stroom kan produceren? Het boek ‘De Siddermens’ laat zien op welke manieren mensen op een comfortabele manier energie zouden kunnen opwekken. Bijvoorbeeld door de warmte van het lichaam te benutten, door de bewegingen van je vingers of je benen te gebruiken of door zelfs je hart hiervoor in te zetten.

Hoewel veel van deze technieken het experimentele stadium nog niet ontgroeid zijn, zal het niet lang meer duren of de eerste bruikbare menselijke generatoren zullen op de markt verschijnen. Dit alles zal ertoe leiden dat er een nieuw soort mens zal ontstaan: de siddermens.

Rijkert Knoppers: De Siddermens, Techwatch, Nijmegen, 132 pag, € 14,95, ISBN 9789082707403.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven