Ga naar hoofdinhoud

SEW-Eurodrive stapt in home-delivery bezorgrobots

Op de Hannover Messe werd Bondskanselier Scholz bijgepraat over de technologie achter de SEW-Eurodrive bezorgrobot

Online winkelen heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De distributie van deze goederen – vooral over de laatste kilometer – zorgt voor een enorme belasting van de openbare ruimte. Het leidt niet alleen tot verkeersopstoppingen maar ook tot luchtverontreiniging. In het kader van het EU-lighthouseproject ‘efeuCampus’ maakt SEW-Eurodrive samen met de efeuCampus GmbH en onderzoeks- en industriepartners in de regio technologische innovaties, slimme mobiliteit en slimme steden tot een realiteit. Bondskanselier Scholz werd daarover op de Hannover Messe bijgepraat.

SEW-Eurodrive produceert systemen voor AGV’s en maakt al geruime tijd gebruik van autonome voertuigen in zijn eigen productie. De voertuigen verplaatsen zich stapvoets doorheen de fabriek en dienen als assistenten in de vorm van bijvoorbeeld mobiele werkbanken – dit alles in de geest van mens-machine samenwerking. SEW-Eurodrive brengt nu samen met andere projectpartners de robots naar de buitenruimte.

Buitenruimte is anders dan binnen

Om het prototype te ontwikkelen en geschikt te maken voor gebruik op de weg, moesten de ingenieurs talrijke wijzigingen aanbrengen. Zo moeten de robots onder meer bestand zijn tegen alle buitenomstandigheden. De ondergrond van een stad is namelijk heel anders dan een fabrieksvloer. De autonome bezorgrobot moet bijvoorbeeld stoepranden en kleine hellingen kunnen beklimmen.

SEW eurodrive
In de toekomst zullen de bezorgrobots samen met de projectpartners worden getest onder reële omstandigheden op de R&D campus Bruchsal

Hij moet ook op betrouwbare wijze voorwerpen in zijn omgeving kunnen herkennen en er tijdig op kunnen reageren en stoppen als er iets volkomen onvoorspelbaars gebeurt, zoals een kind dat achter een bal aanrent. Om die reden, en omdat op de laatste kilometer alleen korte afstanden worden afgelegd, verplaatst de robot zich binnen de stedelijke omgeving alleen stapvoets.

Moderne laserscanners

Nieuwe, innovatieve technologieën – waaronder de 5G mobiele communicatiestandaard – zorgen voor een veilige en vlotte werking. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige stereocamera-technologie die objecten identificeert en classificeert op basis van neurale netwerken (kunstmatige intelligentie). Daarnaast is de robot uitgerust met ultramoderne laserscanners zodat hij met grote precisie kan waarnemen wat er rondom hem gebeurt.

Movitrans inductieve laadtechnologie

 Het robotvoertuig wordt automatisch opgeladen door een contactloos systeem dat gebruik maakt van Movitrans inductieve laadtechnologie van SEW-Eurodrive. Het bedrijf heeft ook een speciaal onderstel met vierwielaandrijving ontwikkeld zodat de robot ook buitenshuis efficiënt kan worden ingezet.

SEW eurodrive
De bezorgrobot wordt automatisch opgeladen door een contactloos systeem dat gebruik maakt van Movitrans inductieve laadtechnologie van SEW-Eurodrive

Voor de ontwikkeling moesten niet alleen wettelijke voorschriften en technische uitdagingen worden opgelost. Het was en is ook belangrijk dat het grote publiek de nieuwe ontwikkelingen aanvaardt. Daarom werden de omwonenden van de testlocatie vanaf het begin bij het project betrokken, via actieve deelname en enquêtes.

Technologieregio Karlsruhe

Wat dit project zo bijzonder maakt, is dat het laat zien hoe verschillende componenten – of ze nu technologisch of wetenschappelijk van aard zijn – in de Technologieregio Karlsruhe in elkaar kunnen grijpen om spannende, innovatieve resultaten opleveren die uiteindelijk de hele wereld ten goede komen.

In de toekomst zullen de bezorgrobots samen met de projectpartners (SEW-Eurodrive, PTV Group, b.i.g. bechtold-gruppe, FZI Forschungszentrum Informatik, Karlsruhe University of Applied Sciences en het Karlsruhe Institute of Technology) worden getest onder reële omstandigheden op de onderzoekscampus Bruchsal.

Ander interessant nieuws van SEW-Eurodrive: SEW-Eurodrive ontwikkelt complete Starterset voor verpakkingsmachines

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven