Ga naar hoofdinhoud

Servo-aandrijving met single turn encoder

De gebruikersvriendelijke servobesturing Sinamics V90 van Siemens is ontwikkeld als oplossing voor hoogdynamische toepassingen. De servo-aandrijving is er niet alleen in de vorm van een 400 V variant met hoge traagheid voor applicaties die een rustig bedrijf vereisen. Er is ook een 200 V versie voor motoren met een lage traagheid waarvan hoge dynamische prestaties worden verlangd.

Via Pulse Train (PTI) of Profinet kunnen de motion- of procesdata en diagnostische gegevens real-time worden uitgewisseld tussen de Sinamics V90 en Simatic PLC’s. De motor met lage traagheid is nu voorzien van een extra single-turn absolute encoder met een resolutie tot 21 bits, waardoor ondubbelzinnige positiewaarden mogelijk zijn en een hoge positioneernauwkeurigheid is gewaarborgd.

De aanwezigheid van de extra single turn absolute encoder maakt de noodzaak van een nulpuntsbepaling overbodig, omdat de waarden na een systeemstart onmiddellijk beschikbaar zijn. De positievolgfunctie maakt het mogelijk om uit een single turn encoder een virtuele multiturn encoderwaarde te genereren en de positiewaarde op te slaan in de drive. Dit alles gebeurt tijdens bedrijf. Dat versnelt de insteltijd en vermindert de vereiste tijd bij het opstarten na een machinestilstand.

Servo-aandrijving

De Sinamics V90 besturing is beschikbaar in acht grootten, de SimoticsS-1FL6 servomotor in zeven motorashoogten. De aandrijving bestrijkt een uitgangsbereik van 0,05 kW tot 7 kW bij aansluiting op een één of drie fasen voeding.

Verder is het ontwerp van de Simotics S-1FL6 motor met hoge traagheid geactualiseerd. De aansluitingen aan motorzijde staan nu onder een hoek en de aansluitingen aan de kabelzijde zijn standaard connectoren. Dit maakt het ontwerp van de motor compacter en de aansluiting gemakkelijker.

De nieuwe aandrijving is met name geschikt voor motion control applicaties zoals positioneren en opwinden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven