Ga naar hoofdinhoud

Sensortechnologie voor Industrie 4.0

Trekgereedschap voor stroken plaat met een dunnelaag sensorsysteem (foto: Fraunhofer-ISW)

Buigen, trekken, walsen, persen: er bestaan veel mogelijkheden om metaalplaat om te vormen. Alle methoden hebben één ding gemeenschappelijk: grote krachten en wisselende temperaturen zorgen vaak voor fouten op het plaatwerk. Om dit te verhinderen en efficiëntie van de processen te verhogen, ontwikkelt het Fraunhofer-Institut für Schicht- und Oberflächentechnik (IST) sensortechnologie tijdens de omvormingprocessen krachten en temperaturen te meten.

Voor de optimalisering van productieprocessen is het belangrijk om meetdata te genereren op plaatsen waar meetsystemen moeilijk kunnen worden geïntegreerd, zoals bij het direct contact tussen werkstuk en machine. Fraunhofer IST ontwikkelt dunnelaag sensoren, waarmee de productie in de zwaarst belaste zones kan worden bewaakt, direct op de machine.

Resistieve sensortechnologie

Het nieuwe systeem bestaat uit meerdere sensoren (zowel piëzoresistieve als thermoresistieve sensor structuren) die zijn ingebed in de lagen voor de slijtagebescherming. Daardoor is het mogelijk om ter plekke tegelijkertijd belastingen en temperaturen te meten. Met de meetresultaten kunnen productieprocessen worden geoptimaliseerd, zodat scheuren en vouwen bij het dieptrekken van plaat worden geminimaliseerd. Ook bij kunststof spuitgietprocessen kan met het oog op de cyclustijden een verbetering ontstaan.

In het tijdperk van Industrie 4.0 wordt deze verdere ontwikkeling van geïntegreerde sensoren belangrijk. Europa streeft immers naar een kwalitatieve, kwantitatieve, flexibele en efficiënt met bronnen omspringende productie. De basis voor deze ontwikkeling is een goed begrip van de productieprocessen, die zijn gebaseerd op menselijke ervaring en meetresultaten. Op dit punt spelen de dunnelaag sensoren, die belangrijke data leveren voor overeenkomstige simulaties, een belangrijke rol.

Het project

De sensoren worden ontwikkeld binnen het project SensoFut (Sensorized Future – Sensing of temperature and pressure in harsh environments) waarin Fraunhofer-IST samenwerkt met het Fraunhofer-Institut für Werkzeugmaschinen und Umformtechnik (IWU) en de Belgische onderzoeksorganisatie Sirris.

SensoFut wordt in het kader van het 13. Cornet Call (Collective Research Networking) gesubsideerd door het Bundesministerium für Wirtschaft und Energie (BMWI) en de Arbeitsgemeinschaft industrieller Forschungsvereinigungen (AiF).

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven