Ga naar hoofdinhoud

Sensornetwerk zorgt voor veilige oogst

Door het nieuwe sensornetwerk reageren oogstmachines automatisch op hindernissen in het te oogsten perceel (foto: Claas).

Tractoren en maaidorsers werken vaak in moeilijk toegankelijk land. Gewassen zoals koolzaad en maïs groeien op een andere manier dicht, de bodem is soms drassig en soms keihard en vaak belemmeren de planten het zicht op mogelijke hindernissen. Opdat oogstmachines ondanks wisselende omstandigheden efficiënt en veilig kunnen oogsten, hebben het Exzellenzcluster Kognitive Interaktionstechnologie (CITEC) van de Universität Bielefeld landbouwmachinefabrikant Claas in Harsewinkel (D) een sensornetwerk voor herkenning van de omgeving ontwikkeld.

Doel van het project was, een systeem met sensoren in een netwerk te ontwikkelen waarmee de oogstmachines hun omgeving automatisch herkennen en kunnen reageren op veranderingen. Hierdoor kunnen de machines hun werking aanpassen aan de condities van het veld, zowel aan de natuur als aan het perceel met oogstgoed.

De chauffeurs van de oogstmachines kunnen de ruimte rondom de machines vaak maar beperkt waarnemen. De planten bemoeilijken het zicht, bovendien gegrenst de machine zelf het overzicht. Een maaidorser is soms net zo lang als een vrachtwagen. Claas moest dus een systeem ontwikkelen dat er voor zorgt dat botsingen met bijvoorbeeld wilde dieren worden voorkomen.

Hiertoe werkt het bedrijf samen met de onderzoeksgroep ‘Kognitronik und Sensorik’ bij CITEC en de technische faculteit van de Universität Bielefeld. Deze groep doet onderzoek aan micro-elektronische systemen die zuinig omgaan met bronnen en zie worden voorzien van kleuren- en infraroodcamera’s, warmtedetectoren of afstandssensoren.

Sensornetwerk

Tussen juli 2014 en afgelopen oktober ontwikkelde de onderzoeksgroep samen met Claas het intelligente sensornetwerk voor elektronische omgevingsherkenning voor landbouwmachines. De wetenschappers van pasten daarvoor onder meer de algoritmen aan die de sensordata valideren.

De data worden samengevoegd en gevalideerd, zodat de machine zelfstandig de omgeving in de gaten kan houden en zich kan aanpassen aan veranderde omstandigheden. Daarbij komt dat het systeem over verschillende machines heen werkt. Zo kan bijvoorbeeld de besturing van de maaidorser een tractor waarschuwen voor dreigende hindernissen.

Door het nieuwe systeem worden landbouwmachines efficiënter en veiliger, zodat de kwaliteit van de oogst toeneemt. Bovendien wordt schade aan mens, wild en machine zo goed mogelijk voorkomen en worden stilstandtijden verminderd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven