Ga naar hoofdinhoud

Seatools ontwikkelt besturingstechnologie nodule collector voor Allseas

Seatools bracht de nodule-collector, een meer dan 70 ton wegend onderzee rupsvoertuig, tot leven door de levering van het volledige hydraulische, elektronische en besturingssysteem (foto: Seatools)

Seatools heeft onlangs de engineering, fabricage en kwalificatie voltooid voor Allseas’ proefvoertuig voor het verzamelen van polymetallische knollen. Het betreft hier de complete elektronica, instrumentatie en hydrauliek voor een speciaal onderzee rupsvoertuig. Deze ROV zal deel uitmaken van door Allseas uitgevoerde proeven met het verzamelen van knollen op een diepte van 5 kilometer. Deze proeven vinden volgens planning in 2022 in de Stille Oceaan plaats.

Allseas heeft de belangrijkste technologie voor het verzamelen van knollen en de omringende mechanische assemblage in eigen beheer ontwikkeld en vervaardigd. Seatools bracht de nodule-collector, een meer dan 70 ton wegend onderzee rupsvoertuig, tot leven door de levering van het volledige hydraulische, elektronische en besturingssysteem. Dit omvatte het gehele ontwikkelingstraject inclusief ontwerp, bouw, kwalificatie en testen.

Nieuwe sensoren

Seatools kon bij dit project deels terugvallen op haar ervaring en technologie ontwikkeld voor soortgelijke projecten uit het verleden. Toch betrof een belangrijk deel van het project de ontwikkeling en kwalificatie van nieuwe technologische elementen. Zo breidde Seatools zijn technologische basis uit met een nieuwe reeks sensoren. Dit om Allseas in staat te stellen de apparatuur, het proces en de omgeving uitgebreid te bewaken en te controleren.  

Volgens de normen van Seatools bieden strenge kwalificatie- en fabrieksacceptatietests op zowel componenten- als systeemniveau een hoge mate van zekerheid over de goede werking van de gehele voertuiginfrastructuur tijdens de komende tests.

Tot 5 kilometer diepte

Rutger Bosland, Project Manager Polymetallic Nodule Collection bij Allseas: “De voltooiing van het hydraulische, elektronische en besturingssysteem voor ons onderzeese voertuig voor het verzamelen van nodules is een belangrijke mijlpaal in de voorbereiding van onze proefactiviteiten voor het verzamelen van mineralen.”

“De complexiteit van de scope en de tijdlijn voor oplevering heeft Seatools uitgedaagd om een tandje bij te schakelen en een hightech oplossing te leveren die kan excelleren op waterdieptes tot 5000 m.”

State-of-the-art ROV

Jan Frumau, Managing Director bij Seatools: “Het geeft ons een vereerd gevoel om een prominente rol te spelen in dit baanbrekende project. De rigoureuze engineering aanpak heeft geresulteerd in kwaliteitsniveaus op ruimtevaarttechnologie. We zijn ervan overtuigd dat we Allseas hebben uitgerust met state-of-the-art ROV en onderzeese technologie.”

“De bijdrage van Seatools onderstreept de waarde van onze multidisciplinaire engineeringbenadering. Tevens bevestigt het onze kracht op het gebied van high-end, missiekritische onderzeese apparatuur voor toonaangevende offshore-aannemers zoals Allseas.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven