Ga naar hoofdinhoud

ScienceMakers: jongeren tonen innovatieve oplossingen

Nederland barst van het talent op het gebied van wetenschap, techniek en maakonderwijs (foto: Platform Bèta Techniek)

Op woensdag 28 september huldigde Nederland in de Gashouder te Amsterdam voor de tweede keer 155 ScienceMakers. ScienceMakers zijn winnaars in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. Allemaal hebben ze in een internationale of nationale wedstrijd op het gebied van wetenschap, technologie of maakonderwijs een bijzondere prestatie verricht of uitvinding gedaan. 

Zo heeft Nienke de Koning een hulpdrone bedacht die pillen bezorgt bij mensen met dementie. Daarnaast heeft een van de teams een plan gemaakt om met behulp van de Jatropha-plant erosie tegen te gaan in Ethiopië. Na de huldiging vond er een inspirerende pop-up expo plaats waarbij de vondsten van deze jonge talenten en andere innovatieve projecten werden tentoongesteld. Op de expo heeft iedereen zelf de energie van wetenschap, technologie en maken kunnen zien en ervaren.

ScienceMakers

ScienceMakers hebben hun talent ontdekt en zijn daarmee aan de slag gegaan op alle niveaus en hebben fantastische dingen gemaakt. Daarmee zullen de ScienceMakers overal in het land hun leeftijdgenootjes inspireren en fungeren als ambassadeurs voor wetenschap, techniek en maken. Op deze manier proberen we te stimuleren dat meer jongeren kiezen voor techniek, aangezien zij de kracht zijn achter Nederlandse innovatie in de toekomst. De basis hiervoor is goed onderwijs. Aandacht voor wetenschap, techniek en maken is daarbij onmisbaar en het start in het basisonderwijs. Onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en (regionale) overheden verenigd in het Nationaal Techniekpact 2020 maken zich sterk voor wetenschappelijke en technische vaardigheden in het onderwijs.

Uitdagen

Nederland barst van het talent op het gebied van wetenschap, techniek en maakonderwijs. Daarnaast zijn er vele initiatieven in het hele land om kinderen/jongeren uit te dagen op dit gebied het beste uit zichzelf te halen. Om dit inzichtelijk te maken is ScienceMakers.nl gelanceerd. In de toekomst zal dit platform de mogelijkheden in het land inzichtelijk maken. Daarnaast worden jaarlijks kinderen/jongeren (10 tot 18 jaar) die een bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van wetenschap, technologie of maken gehuldigd als ScienceMaker. ScienceMakers is een initiatief van de Rijksoverheid en het Techniekpact.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven