Ga naar hoofdinhoud

Schone diesel zonder filters

Hydrauvision introduceert onder de naam CentriFuel een nieuwe lijn mobiele brandstofreinigings-units. De units maken het mogelijk om direct vanuit de bunkervoorraad brandstof te tanken. Dit betekent minder risico op stilstand, beperking van overmatige slijtage van motoren én directe kostenbesparing op filters bij het tijdelijk gebruik van dieselmotoren in de offshore, mijnbouw en maritieme sector.

De CentriFuel units maken extra brandstoffilters overbodig. Ze garanderen een optimale scheiding van dieselbrandstof, water en vervuiling. CentriFuel separeert zelfs geëmulgeerd water en zorgt zo voor bijzonder schone brandstof. De units reinigen en ontwateren brandstof volgens zowel EN590 als MGO en zijn verkrijgbaar in vier modellen.

Schone diesel

De CentriFuel range is het resultaat van goed luisteren naar de markt. Hydrauvision signaleerde knelpunten bij het gebruik van dieselmotoren aan dek van bijvoorbeeld schepen, pontons, barges en drijvende dokken. De diesel kan niet rechtstreeks uit de bunker gebruikt worden, maar moet eerst nog extra gefiltreerd worden. Behalve voor risico van stilstand zorgt dit voor extra kosten omdat de filters regelmatig vervangen moeten worden.

In de toekomst wordt bovendien het aandeel biologische brandstof aanzienlijk verhoogd, wat meer problemen met bacterie- en algengroei met zich meebrengt. Met CentriFuel is dit ongemak verleden tijd. De separatie-unit zorgt aan dek voor schone diesel. Met het tankpistool en een haspel met 20 m brandstofslang kunnen alle motoren aan dek eenvoudig bijgetankt worden.

Opbouw

De separatie-units bestaan uit twee tanks van 1.500 dm3, waarvan één voor vervuilde diesel is en één voor schone diesel. Om de vuile brandstof te reinigen, wordt gebruik gemaakt van een centrifuge. De vaste vervuiling worden opgevangen in de separator bowl die met enige regelmaat eenvoudig kan worden verschoond. Het water, inclusief bacteriën en algen, vloeit weg in een sludge tank, voorzien van niveau-indicator.

De separatie unit is uitgerust met de nodige beveiligingen en alarmering. Bijzonder is dat de oplossing ook werkt met geëmulgeerde brandstof, zowel bij EN590 als MDO. Filters houden namelijk weliswaar water en vuil tegen maar bieden geen bescherming tegen geëmulgeerd water. Het gevolg is dat de kans op bacteriegroei en algenvorming aanwezig blijft, maar bijvoorbeeld ook op roest en een slechte verbranding. Met de CentriFuel units verdwijnt ook dat risico.

Breed toepasbaar

De separatie-unit kan worden voorzien van een offshore frame dat voldoet aan de DNV 2.7 -3 eisen en is gecertificeerd door Lloyd’s Register. Uiteraard is de unit ook elders toepasbaar. De units vormen een goede aanvulling op de verhuur van dieselmotoren, powerpacks, compressoren en generatorsets op zee en op land.

Hydrauvision heeft de eigen verhuurvloot uitgebreid met enkele brandstofreinigings-units. Deze zijn wereldwijd inzetbaar. Huur van deze separatie units is mogelijk via HydrauRent. Opdrachtgevers die de apparatuur zelf willen aanschaffen, kunnen bij beide terecht.

2 reacties op “Schone diesel zonder filters

  • U schrijft “Het gevolg is dat de kans op bacteriegroei en algenvorming aanwezig blijft, maar bijvoorbeeld ook op roest en een slechte verbranding. Met de CentriFuel units verdwijnt ook dat risico.Graag wil ik hier even als microbioloog mijn visie over geven.
    Algen groeien door fotosynthese (licht) dat in tanks niet voorkomt. Dus algen groei is er niet. Wel slijmvorming, die in hoofdzaak uit allerlei bacteriën bestaat. Door de ultracentrifuge zal brandstof een iets hogere temperatuur krijgen en dus in de tank in de loop der tijd en gebruik weer voor condens zorgen. In dit condenswater kan weer door aanwezigheid van bio-aandeel de bacterie-/slijmopbouw starten. Roest en andere vaste deeltjes zullen wel worden verwijderd door de centrifuge.
    Door het gebruik van een effectief biocide, bijvoorbeeld Acticide CMG, zal de bacterie-ontwikkeling volledig kunnen worden gestopt en voorkomen, zowel in tank 1 als 2. Genoemd middel is een biocide voor brandstof en werkt al preventief met slechts 10-25 ml/m3 dieselbrandstof.

    1. Hydrauvision

      Beste Frank, dank voor uw reactie. Algen kunnen voorkomen door water lekkage van buiten naar binnen de voorraad tank aan boord van maritieme eenheden. Van groei is meestal geen sprake maar wel van aanwezigheid. Deze algen sterven af en laten een residu achter. Voor preventieve en definitieve bestrijding van bacteriën bieden wij additioneel een dosering systeem aan inclusief een effectieve biocide bij de CentriFuel installatie.

Reacties zijn uitgeschakeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven