Ga naar hoofdinhoud

Schaeffler neemt Elmotec Statomat over

Een zesassige windingmachine voor massaproductie – voor aantallen tot een miljoen stuks (foto: Elmotec Statomat).

Schaeffler heeft een overeenkomst getekend om Elmotec Statomat Holding in Karben bij Frankfurt am Main over te nemen. Deze fabrikant van machines voor de grootschalige productie van elektromotoren heeft de nodige expertise op het gebied van windingtechnologie. Met deze acquisitie breidt Schaeffler zijn expertise bij de productie van elektromotoren verder uit. De overname past in de implementatie van de strategie op het gebied van elektromobiliteit.

Voor de van origine fabrikant van lagers is elektromobiliteit een van de centrale terreinen van toekomstige ontwikkeling. Door Elmotec Statomat over te nemen, zet het concern een belangrijke stap in het uitbreiden van de productiekennis op dit terrein.

De acquisitie stelt de onderneming in staat om de industriële productie van elektromotoren naadloos en volledig binnen het bedrijf mogelijk te maken en het laatste technologische gat in de productie van rotors en stators te dichten.

Elmotec Statomat

Elmotec Statomat is een door de eigenaar geleide onderneming die in 2017 een omzet van veertig miljoen euro realiseerde en momenteel ongeveer tweehonderd medewerkers telt. Het bedrijf is al meer dan zestig jaar leverancier van productiemachines voor elektromotoren, met een primaire focus op de productie van stators.

Met zijn individueel schaalbare windingtechnologie heeft de onderneming een leidende positie op het gebied van de productie  van elektromotoren ingenomen. Met name golfwindingtechnologie wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de toekomstige ontwikkeling voor elektromobiliteit in termen van vermogensdichtheid, rendement en efficiënte massaproductie.

Twee jaar geleden nam Schaeffler al Compact Dynamics over, een specialist in de ontwikkeling van elektrische aandrijfconcepten. Door de overname van Elmotec Statomat wordt deze expertise uitgebreid door de toevoeging van nog meer expertise in de massaproductie van stators voor elektromotoren.

Gezamenlijke ontwikkeling

Voor Elmotec Statomat betekent de overname door Schaeffler dat men een goede partner heeft gevonden voor de verdere ontwikkeling van zijn technologieën. Het concern heeft uitgebreide kennis en capaciteit in de productie van gereedschappen en speciale machines, maar heeft ook uitgebreide ervaring met vrijwaring en het industrialiseren van technologieën. Samen is er een groeipotentieel in de productie van elektromotoren en de apparatuur daarvoor. De transitie naar elektromobiliteit belooft speciale mogelijkheden te bieden waarvan alle klanten zullen profiteren.

De overname moet in het eerste kwartaal van 2019 worden afgerond als aan alle voorwaarden is voldaan. Zoals te doen gebruikelijk wordt de overnameprijs niet bekend gemaakt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven