Ga naar hoofdinhoud

Samenwerking bij TSN network testbed met IIC

De doelstelling van de samenwerkende organisaties is het verder verbeteren van de netwerk infrastructuur ter ondersteuning van de toekomst van het IIoT (Industrial Internet of Things) en Industry 4.0 (foto: NI)

National Instruments (NI), Bosch Rexroth, Cisco, Intel, Kuka, Schneider Electric en TTTech kondigen een samenwerking aan op het gebied van time-sensitive network testbed met het Industrial Internet Consortium. Dit testbed levert een nieuwe netwerkstructuur ter ondersteuning van het Industrial Internet of Things.

National Instruments (NI) kondigt de samenwerking aan met het IIC (Industrial Internet Consortium) en een aantal industriële bedrijven waaronder Bosch Rexroth, Cisco, Intel, Kuka, Schneider Electric and TTTech om ’s-werelds eerste TSN-testbed (Time Sensitive Networking) te ontwikkelen. De doelstelling van deze organisaties is het verder verbeteren van de netwerk infrastructuur ter ondersteuning van de toekomst van het IIoT (Industrial Internet of Things) en Industry 4.0. Ontwerpers en gebruikers hebben een betrouwbaarder en veiliger toegang nodig tot slimme apparatuur om de nieuwe digitale mogelijkheden en de met elkaar verbonden productiefaciliteiten te kunnen ondersteunen. De standaard netwerktechnologieën moeten mee evolueren om aan de toenemende eisen van de volgende generatie industriële systemen te kunnen voldoen en ook om de wijze waarop we met onze machines, elektriciteitsnetwerken en vervoersystemen omgaan te verbeteren.

Real time control en synchronisatie

Het doel van het testbed is het aantonen van de waarde die de nieuwe Ethernet 802-standaard, wat wordt aangeduid met TSN, biedt binnen een ecosysteem voor productietoepassingen. TSN staat voor een open netwerk infrastructuur die de interoperabiliteit tussen leveranciers ondersteunt en koppelt aan gegarandeerde prestaties en data-overdracht. De technologie ondersteunt real-time control en synchronisatie, bijvoorbeeld tussen motion- en robot-toepassingen via een Ethernet-netwerk. Daarnaast kan TSN gelijktijdig ander gemeenschappelijk dataverkeer regelen, denk daarbij aan productie-applicaties, met als doel de versmelting tussen IT en bestaande technologieën.

Dit in tegenstelling tot de huidige praktijk waarbij een groot aantal real-time control toepassingen wordt ingezet met behulp van niet-gestandaardiseerde netwerk infrastructuur of met losgekoppelde netwerken waardoor componenten en data veel slechter toegankelijk zijn, als ze al toegankelijk zijn. De waarde van TSN ligt in de realisatie van de versmelting en de verbeterde connectiviteit waarmee de kritische gegevens, die noodzakelijk zijn voor de belofte van IIoT, toegankelijk worden gemaakt. Deze belofte ligt in de verbeterde verwerking die gestuurd wordt op basis van de big data-analyse faciliteiten. Hierdoor kunnen nieuwe business modellen op basis van intelligente systemen en machines tot stand worden gebracht.

“Testbedden vormen een belangrijke focus en activiteit van het IIC en haar leden. Onze testbedden bevinden zich daar waar de innovaties en de kansen van het industriële internet kunnen worden geïnitieerd. Denk aan nieuwe technologieën, nieuwe toepassingen, nieuwe producten, nieuwe diensten en nieuwe processen, die goed doordacht zijn en onderworpen worden aan strenge testen. Dit om het nut en de haalbaarheid aan te tonen voordat dergelijke innovaties op de markt worden gebracht,” aldus Dr. Richard Soley, Executive Director van het IIC.

Het testbed zal de verschillende tijdkritische besturingsdata (zoals OPC UA) en overige datastromen combineren op een enkel netwerk dat gebaseerd is op de IEEE 802.1 TSN normen. Daarnaast zijn zal het testbed de TSN real-time mogelijkheden en de leveranciers interoperabiliteit aantonen door gebruik te maken van het standaard, gezamenlijk Ethernet. Tevens wordt de systeembeveiliging van TSN aangetoond en wordt terugkoppeling gegeven over de mogelijkheid om de initiële TSN-functies te beveiligen. Ook zal het testbed de mogelijkheden voor het IIoT demonstreren wanneer het gaat om krachtige prestaties en wachttijd gevoelige applicaties en zal het testbed integratiepunten voor slimme real-time cloud control systemen leveren binnen IIoT-infrastructuren en applicaties.

Enthousiast

“We zijn enorm enthousiast over de nieuwe IIC TSN-testbed. TSN vormt een essentieel kenmerk van een standaard Internet-model waarmee de samensmelting van real-time control applicaties en componenten naar open onderling gekoppelde netwerken wordt gerealiseerd. Deze technologie is noodzakelijk voor de toekomst van het IIoT en het IIC biedt zowel een community en de ervaring in een ‘real world’ testbed of proefopstelling, waarbij de industriële leiders kunnen samenwerken om dit te verwezenlijken,” aldus Eric Starkloff, Executive Vice President of Global Sales and Marketing bij NI.

“Gestandaardiseerde en open communicatie vormen de sleutels in onze drive en control automatiseringsoplossingen. Wij van Bosch Rexroth beschouwen de IIC TSN-testbed als een belangrijke bijdrage tot het verder verbeteren van de interoperabiliteit tussen de leveranciers en van de uitwisseling van gegevens in een IIoT-infrastructuur,” onderstreept Ralf Koeppe, Vice President of Engineering and Manufacturing Electric Drives and Controls at Bosch Rexroth het belang.

“De nieuwe IIC-testbed betekent voor KUKA een kans om met andere toonaangevende bedrijven samen te werken om aan te tonen dat de standaard technologie voor gedistribueerde real-time control systemen werken. Een noodzaak voor bijvoorbeeld de veeleisende cloud computing dat ook wel bekend staat als ‘Fog Computing’. Wij beschouwen TSN gecombineerd met OPC UA Publish/Subscribe als een kernelement om de Industry 4.0 norm te implementeren,” legt Christian Schloegel, Chief Technology Officer van de KUKA group uit.

“Als vernieuwer en innovator op het gebied van het deterministische Ethernet zijn wij vergenoegd in de mogelijkheid om onze krachten te bundelen met de industrieel leidende organisaties als het gaat om de IIC TSN testbed. TTTech heeft niet minder dan 20 jaar ervaring in tijdsintensieve netwerken en kritische real-time regelingen en besturingen voor het IIoT. Wij kijken dan ook vol verwachting uit naar de toekomst om samen met de andere leden te werken aan de bouw van een open gestandaardiseerd platform voor het IIoT,” vertelt een enthousiaste Georg Kopetz, Cofounder en Member of the Executive Board van TTTech.

Om meer te weten te komen over dit testbed, bezoekt u http://www.iiconsortium.org/time-sensitive-networks.htm

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven