Ga naar hoofdinhoud

Rubik’s Cube opgelost in 385 ms met krachtige Sigmatek mechatronica (+video)

De Rubik's cube solver werd geïmplementeerd met state-of-the-art automatiseringstechnologie

In de loop der jaren is de Rubik’s Cube voor veel mensen een bron van frustratie geweest. Dankzij de Rubik’s Cube Solver, gemaakt door drie studenten van de HTL Saalfelden, lost de complexe kubus zichzelf op – volautomatisch en in de belachelijk snelle tijd van 385ms. De jonge ingenieurs werden bij het project ondersteund door de automatiseringsexpert SIGMATEK.

Als onderdeel van hun afstudeerscriptie aan de HTBLA Saalfelden ontwierpen David Haidenhofer, Markus Kreutzer en Paul Kreuzer een machine om een Rubiks Kubus op te lossen. In slechts 385 ms wordt de bekende puzzel op magische wijze opgelost met behulp van de modernste technologie.

Twee camera’s

De studenten van de afdeling elektrotechniek gebruikten hun collectieve kennis in informatie-, aandrijf- en automatiseringstechniek voor hun eindproject. Door beeldherkenning en twee camera’s berekent de Rubik’s Cube Solver eerst de huidige opstelling van de kleurrijke vierkanten.

Binnen een oogwenk oftewel 385 ms

Met behulp van deze afbeeldingen bepaalt een algoritme de rotatievolgorde voor het oplossen van de kubus. Deze reeks wordt vervolgens in real-time naar de besturing gestuurd. De gekleurde vlakjes worden automatisch binnen een oogwenk op hun plaats gezet. Een snelheid waarin een mens onmogelijk de kubus kan oplossen.

Flexibele besturing

Sigmatek Rubik cube solver
Flexibel besturingssysteem, krachtige servomotoren en LASAL-software voor eenvoudige programmering van de machine

De Rubik’s cube solver werd geïmplementeerd met state-of-the-art automatiseringstechnologie van Sigmatek. Er werd gebruik gemaakt van een flexibel besturingssysteem, krachtige servomotoren en Lasal-software voor eenvoudige programmering van de machine.

Ondersteuning Sigmatek

Naast de technische componenten konden de studenten ook rekenen op de knowhow van Sigmatek-experts voor tips om hun project tot een goed einde te brengen.

Sigmatek Rubik cube solver
De studenten van de afdeling elektrotechniek gebruikten hun collectieve kennis in informatie-, aandrijf- en automatiseringstechniek voor hun eindproject

Voor een succesvolle carrièrestart is een praktijkgerichte opleiding van grote waarde. Daarom is het belangrijk voor Sigmatek om de toekomstige ingenieurs te ondersteunen bij het implementeren van technische projecten tijdens hun studie.

Compacte CPU en digitale I/O’s

Technische details: Voor de hardware wordt het krachtige S-DIAS-systeem van Sigmatek gebruikt: een compacte CPU-module, evenals digitale I/O’s en asmodules die de krachtige DSM5-servomotoren aansturen om de vierkanten van de kubus in de kortst mogelijke tijd in de juiste positie te brengen. De objectgeoriënteerde, alles-in-één  Lasal-engineeringtool maakt comfortabel programmeren mogelijk.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven