Ga naar hoofdinhoud

Roterende actuator met EtherCAT

De RD1A actuator voldoet aan de eisen van moderne automatisering voor real-time communicatie, deterministische synchronisatie en hoge snelheid (foto: Tevel)

Tevel introduceert een roterende actuator RD1A met EtherCAT van Lika Electronic, met name geschikt voor het automatisch positioneren van verstel-assen. De RD1A wordt met name toegepast in flexibele machines voorzien van automatische productwisselaars, gereedschapwisselaars; vulmachines, verpakkingsmachines en meerassige systemen. 

De EtherCAT-interface is een uitbreiding op de reeds beschikbare veldbus protocollen: Profibus-DP, CANopen DS301 en Modbus RTU. De EtherCAT-interface voldoet aan de ETG.1000 specificaties en bevat het ‘CAN-Application Protocol’ van EtherCAT (CoE) en de EtherCAT ‘State Machine’.

Hierdoor voldoet de RD1A actuator aan de eisen van moderne automatisering voor real-time communicatie, deterministische synchronisatie en hoge snelheid. De EtherCAT-interface biedt parameterconfiguratie van: doelpositie, versnelling, vertraging, joggen en werksnelheden, full scale, preset en jog functies, code volgorde, positie en snelheid uitlezing, diagnostische informatie, enz. Voor eenvoudige installatie en configuratie is een RS-232 poort toegevoegd.

De DC servomotor (31W) met planetaire tandwielkast (ratio: T48, T24 en T12) is in staat een nominaal koppel tot 5 Nm te leveren, met een piekkoppel tot 12 Nm. De positiemeting wordt verzorgd door een 20-bits multiturn absoluut encoder, gemonteerd direct aan de uitgang van de holle as waardoor een hoge nauwkeurigheid van de plaatsbepaling (± 0,9 °) wordt gerealiseerd. Verder heeft de encoder geen batterij nodig. De geïntegreerde controller detecteert onder andere op: te hoge temperatuur, overstroom, onderspanning en foutieve buscommunicatie.

De servomotor en controller hebben elk een eigen voeding, waardoor de controller en bus-communicatie nog steeds werken, ook als de motor is uitgeschakeld (bijv. bij een noodstop). Met de externe Preset en Jog knoppen kan men de RD1A actuator eenvoudig handmatig besturen en kalibreren; de LEDs geven diagnostische informatie, zoals bedrijfs- of fout status, van de EtherCAT-interface en de actuator. De RD12A actuator is uitgerust met een geïntegreerde elektromagnetische rem, waarmee een houdkoppel tussen 4,8 Nm en 19,2 Nm gerealiseerd wordt; ter bescherming van ongecontroleerde bewegingen van de actuator, vooral handig bij verticaal opgestelde applicaties.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven