Ga naar hoofdinhoud

Rol-kabelrups voor lange rijwegen

Voor het verhogen van de beschikbaarheid van kraansystemen en portaalkranen heeft Igus haar competenties op het gebied van glijlagertechnologie en kabelrups-systemen gecombineerd. In de P4.1 rol-kabelrups voor lange rijwegen waarborgen nieuw ontwikkelde tribologisch geoptimaliseerde glijlagers een smeermiddelvrije montage van de individuele kabelrupsschakels. Dit zorgt voor een aanzienlijk langere levensduur van de kabelrups. Optioneel kan de P4.1 kabelrups deel uit maken van het voorspelbaar onderhoudsconcept van igus, met de nieuwe isense slijtagesensor.

Het P4 systeem is al jaren een oplossing voor veeleisende toepassingen. De P4 rol-kabelrups kent wereldwijd meer dan duizend kraan- en portaalkraan-toepassingen, met rijwegen tot 800 m, snelheden van meer dan 5 m/s en miljoenen cycli met minimale vibratie en een geluidsarme werking.

Door gebruik te maken van rollen in de kabelrupschakel, wordt de wrijving tot een minimum gereduceerd en de levensduur maximaal verlengd. Door de aanwezigheid van groeven in boven- en onderloop rollen de schakels niet óver maar lángs elkaar, zodat een soepele werking ontstaat. Het resultaat hiervan is, dat de wrijvings-coëfficiënt afneemt en het benodigde aandrijfvermogen met 57% wordt gereduceerd. Met de nieuwe smeermiddel- en onderhoudsvrije glijlagers van high-performance kunststoffen heeft Igus de kabelrups nu nog verder ontwikkeld.

Rol-kabelrups

Door de ervaring in ontwikkeling en productie van smeermiddelvrije glijlagers en kabelrups-systemen te combineren, konden de ontwikkelaars van Igus de P4.1 rol-kabelrups verder optimaliseren en de betrouwbaarheid en beschikbaarheid verbeteren.

Er bevindt zich een scharnierend lagerpunt in elke schakelverbinding van de kabelrups. Deze is nu voorzien van een onderhoudsvrij tribo-polymeer glijlager, wat de levensduur meer dan verdubbelt. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld containerkranen in havens een levensduur van langer dan vijftien jaar of meer dan 20.000 bedrijfsuren bereiken, bij gering onderhoud en een hoge betrouwbaarheid.

Voorspelbaar onderhoud

Optioneel kan de nieuwe P4.1 worden uitgerust met intelligente bewakingssensoren, zoals een slijtagesensor voor de nieuw geïnstalleerde glijlagers. Vanaf een vooraf ingestelde slijtagelimiet,kan deze een signaal versturen naar de Igus icom communicatiemodule en kan onderhoud op tijd ingepland worden.

Afhankelijk van de klanteisen kan data uit de icom module op een andere manier worden gebruikt: met een directe integratie in de bestaande software-omgeving en intranet oplossing voor een pure onderhoudsmelding of in combinatie met het Igus data-centre voor een intelligente en dynamische levensduurvoorspelling.

In het laatste geval worden de onderhoudsaanbevelingen via Machine Learning en kunstmatige intelligentie algoritmen constant vergeleken en gedefinieerd met data van vele bestaande toepassingen. Dankzij de intelligente netwerkfunctie van de P4.1 rol-kabelrups kan de service-engineer de levensduurgegevens van de kabelrups op elk gewenst moment en op iedere locatie opvragen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven