Ga naar hoofdinhoud

Robots voor productie van ventilatiesystemen

 Brakel Aluminium in Uden, producent en leverancier van aluminium lichtkapbeglazingsystemen en brandventilatiesystemen, heeft geïnvesteerd in een aantal robots van robotsysteemleverancier Yaskawa Benelux. Met de inzet van vier robots ging de laskwaliteit omhoog, werd de productietijd korter, werd 1,5 manuele lasser uitgespaard en bleef voldoende capaciteit over bleef voor toekomstige ontwikkelingen.

Veel bedrijven vragen zich af of handmatige bewerkingen zijn terug te brengen tot één machinale bewerking, zodat de productietijd wordt verkort, de kwaliteit wordt verbeterd en de productiecapaciteit wordt vergroot.

Brakel Aluminium had nogal wat manuele handelingen bij de productie van zijn kleppenventilator, zoals lassen, clinchen en kitten. Al langer liept men met plannen om te automatiseren. Toen de oude clinch-machine aan vervanging toe was, werd de knoop doorgehakt. Na meerdere gesprekken met verschillende potentiële partners kwam Yaskawa als beste uit de bus.

Vier robots

Voor het laswerk zijn twee robots van het type MA 1900 aangeschaft. Deze zesassige robots zijn speciaal ontwikkeld voor laswerk onder moeilijke omstandigheden. Met een actieradius van 1,90 m en een draaicirkel van 360° zijn praktisch alle te lassen plekken in het werkstuk te bereiken. Kabels en slangen zijn weggewerkt in de robotarm, waardoor er minder slijtage ontstaat en de robotarm vrij kan bewegen.

Lichtkap uit door robot gelast aluminium
Met Yaskawa robots gelaste, geclinchte en samengestelde aluminium lichtsystemen van Brakel Aluminium

Voor het samenstellen en clinchen van de aluminium kleppen zijn een zesassige ES165D high-speed handlingsrobot met een werkbereik van 2,65 m en een payload van 165 kg en een zesassige MS80W-robot met een werkbereik van 2,23 m en een payload van 80 kg aangeschaft.

De eigenlijke clinch-unit is van BMT, maar is door Yaskawa in de robotapplicatie geïntegreerd. Het productieproces van kleppen en producten is sneller en korter geworden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven