Ga naar hoofdinhoud

Robot met 3D print onderdelen

De humanoïde robot die door de Universität Bonn en Igus werd ontwikkeld, beleefde zijn première op de Hannover Messe (foto's: Igus)

Informatici van de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn hebben samen met kunststofverwerker Igus een nieuw soort robot met een menselijke gestalte ontwikkeld. Het is een doorontwikkeling van de Open-Source-Robot NimbRo-OP, een lichtgewicht. Bij de RoboCup-wedstrijden moet de met krachtige hard- en software uitgeruste robot zijn kwaliteiten benutten als sportieve zwaargewicht. Opvallend is de aanwezigheid van 3D print onderdelen.

De nog naamloze nieuwe robot komt dicht bij de menselijke vormen. In zijn witte uniform en de rood-oranje gekleurde omtrek van zijn beide camera-ogen heeft hij op afstand veel weg van een skiër. Bij een lengte van ongeveer 90 cm heeft hij een massa van slechts 6 kg.

Zijn lage massa en zijn humanoïde uiterlijk heeft de robot te danken aan 3D print onderdelen uit kunststof, die met een speciaal printproces worden vervaardigd. Met het 3D-laser sinterproces kunnen de lichte en belastbare kunststof 3D print onderdelen in alle mogelijke vormen en met een mooie vorm worden geproduceerd.

Rekenkracht en geheugen verdubbeld

robot met 3D print onderdelen
De humanoide robot is ontwikkeld voor deelname aan RoboCup voetbalwedstrijden.

De nieuwe robot wordt geen skiër, maar moet eerst en vooral bij RoboCup-voetbalwedstrijden worden ingezet. Er zijn echter ook veel andere toepassingen te bedenken, zoals mens-robot interactie. De robot heeft dankzij twintig aangedreven gewrichten een grote wendbaarheid.

In tegenstelling tot veel kleine humanoïde robots is deze nieuwe robot uitgerust met een krachtige PC als boordcomputer, wat de toepassing van uitgebreide berekeningen voor de beeldverwerking en het genereren van gedrag mogelijk maakt. In vergelijking met zijn voorganger, prototype NimbRo-OP, werden de computerprestaties en het geheugen verdubbeld.

Nog een bijzonderheid zijn de groothoeklenzen in de ogen, waardoor de robot met een gezichtsveld van 180° de hele omgeving voor zich kan opnemen.

3D print onderdelen

De modulaire robot dient als open platform voor onderzoek en onderwijs, waardoor deze voor andere onderzoeksgroepen kan worden gebruikt om hun doelen verder te ontwikkelen. De op componenten gebaseerde software berust op het in onderzoekersland populaire robot bedrijfssysteem ROS. Dat moet de uitwisseling tussen de onderzoeksgroepen onderling verbeteren en de vooruitgang op het gebied van humanoïde robots bespoedigen.

Sinds afgelopen jaar werken informatici van de universiteit in Bonn samen met technici van Igus in Keulen. De kunststofspecialist is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de 3D print onderdelen, terwijl de onderzoekers van de universiteit hun kennis inbrengen van de humanoïde robotica en de software ontwikkeling.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven