Ga naar hoofdinhoud

Rexroth helpt bij elektrificatie van bouwmachines

Elektrificatie van mobiele werktuigen was een belangrijk thema op bouwmachinebeurs Bauma. Zo ook op de stand van Bosch Rexroth (foto: Paul Quadvlieg).

Met een omvangrijk portfolio elektrische componenten toonde Bosch Rexroth op Bauma 2019 welke mogelijkheden fabrikanten van bouwmachines hebben voor elektrificatie van hun machines . Het concern wil een compleet programma motoren, omvormers, hydropompen, rijaandrijvingen, software en systeemoplossingen gaan aanbieden.

De technische ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor onder meer bouwmachines. Rexroth heeft zijn expertise op het gebied van elektrische oplossingen voor de industrie en mobiele werktuigen gecombineerd met de jarenlange expertise van moederconcern Bosch op het gebied van elektromobiliteit.

Het resultaat is een omvangrijk portfolio van componenten voor de elektrificatie van mobiele werktuigen. Nieuwe 700 V elektromotoren, omvormers en tandwielkasten worden aangevuld door modulaire software en bijpassende hydropompen.

Elektrificatie

Elektricificatie van mobiele werktuigen zoals bouwmachines is een antwoord op de huidige eisen uit markt en maatschappij, zoals toekomstige richtlijnen voor de uitlaatgasemissie en een hoger energetisch rendement. Bosch Rexroth kijkt niet naar mogelijkheden die afzonderlijke componentenbieden, maar kijkt naar de machine als totaal systeem. Het bedrijf helpt voertuigfabrikanten om hun aanbod stap voor stap verder te ontwikkelen.

Rexroth elektrificatie
Bosch Rexroth bouwt aan een compleet portfolio voor elektrificatie van mobiele werktuigen, met onder meer elektromotoren, hydropompen en omvormers (foto: Bosch Rexroth).

Rexroth wil in de mobiele markt zijn positie ook in dit nieuwe, zich ontwikkelende segment verder uitbreiden. Hiervoor kan het gebruik maken van expertise elders binnen de Bosch-groep en die combineren met de eigen applicatiekennis.

Elektrische aandrijvingen

Op Bauma 2019 presenteerde de onderneming de eerste componenten van het toekomstig aanbod voor elektrificatie, dat gaat van motoren en omvormers via hydropompen en rijaandrijvingen tot software en systeemoplossingen gaat.

Dit nieuwe portfolio aan elektromotoren omvat modellen voor 700 V, die afhankelijk van de uitvoering als snelle of langzaam draaiende varianten beschikbaar zijn. Twee bouwgrootten, met verschillende lengten en wikkelingen, en verschillende vermogensklassen bieden machinebouwers een grote vrijheid voor de invulling van de elektrificatie van bestaande en nieuwe voertuigarchitecturen.

Bouwgrootte 1 met een buitendiameter van 130 mm biedt in de langzaam draaiende variant een constant vermogen tot 75 kW. In de snel draaiende varianten wordt tot 180 kW bereikt. In bouwgrootte 2 met een buitendiameter van 200 mm leveren de motoren vermogens tot 50 kW.

Rexroth omvormer elektrificatie mobiele werktuigen
De omvormers voor mobiele werktuigen hebben een sterke behuizing die bestand is tegen mechanische belastingen, trillingen en wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid (foto: Paul Quaedvlieg).

Het nieuwe portfolio omvormers in verschillende behuizingen ondersteunt behalve 700 V motoren ook 400 V motoren. Daarmee zijn constante vermogens tot 250 kW te realiseren. Ontwikkelaars en gebruikers profieren met Safety on Board van geïntegreerde veiligheidsfuncties volgens ISO 13849 voor zowel de hydrauliek als de elektrische aandrijvingen. De omvormers kunnen via 12 V 24 V worden aangestuurd en beschikken over aansluitingen voor hoge spanningen die veilig bekabelen mogelijk maken.

Rijaandrijvingen en hydrauliek

De rijaandrijvingen van de nieuwe serie eGFT 8000 completeren het aanbod voor elektrificatie van mobiele werktuigen. In combinatie met een elektromotor vormen de compacte eenheden een ruimtebesparende aandrijving. Applicaties met veel rijbewegingen zoals orderverzameltrucks hoeven voor geëlektrificeerde modellen niet tegen hoge kosten te worden omgebouwd. De nieuwe ontwikkelde compacte aandrijving vergt geen grotere inbouwruimte dan conventionele hydrostatische aandrijvingen. Ten opzichte van de bestaande GFT 8000 aandrijving van Rexroth zijn de buitenmaten gelijk gebleven.

Rexroth biedt voor het elektrificatieportfolio modulaire software en bijpassende hydraulische componenten aan, zodat fabrikanten van bouwmachines een complete systeemoplossing wordt geboden. Bovendien houdt het bedrijf zich bezig met op de markt beschikbare technologieën voor energieopslag om integratie in het totale systeem te vereenvoudigen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven