Ga naar hoofdinhoud

Reorganisatievoornemens Bosch Transmission Technology in Tilburg

Bosch Transmission Technology ontwikkelt en produceert duwbanden, het hart van een CVT-systeem (foto: Bosch)

Bosch Transmission Technology heeft het voornemen om 175 arbeidsplaatsen te schrappen. Het in Tilburg gevestigde bedrijf, onder meer gespecialiseerd in de productie van duwbanden voor de automobielindustrie, zou een deel van de productie van met name duwbanden willen verplaatsen naar de fabriek in Ho Chi Minh City in Vietnam.

In de grootste sector waar Bosch Transmission Technology B.V. in actief is, de automobielindustrie, vindt nu een grootschalige transformatie plaats. “Bosch Transmission Technology B.V. anticipeert op deze trends door de productiefaciliteit in Tilburg geleidelijk om te vormen tot een specialist in dunne metalen componenten voor elektromotoren, waterstof- en brandstofceltechnologieën”, staat in het persbericht te lezen.

Transformatie

“Deze duurzame componenten zullen de komende decennia hard nodig zijn voor de transformatie in zowel de automobielmarkt als de energiemarkt. Als innovatief bedrijf willen wij hierin een belangrijke rol vervullen. Tegelijkertijd zullen we zo winstgevend mogelijk moeten blijven met ons huidig productportfolio om de ontwikkeling van onze nieuwe producten te financieren’’ zegt Thilo Müller, algemeen directeur van Bosch Transmission Technology.

Productiecapaciteit duwbanden afbouwen

Bosch wil de productiecapaciteit voor duwbanden in Tilburg daarom afbouwen. “Door de elektrificatietrend zal de vraag naar de duwband de komende jaren verder dalen, waardoor er een overcapaciteit is ontstaan in beide productielocaties. Daarom bestaat de intentie om de productie van de duwband te verplaatsen naar de fabriek in Ho Chi Minh City. De locatie in Vietnam bevindt zich dichter bij China en Japan, waar de grootste klanten van het bedrijf zich bevinden. Bosch in Tilburg zal de fabriek in Vietnam blijven ondersteunen met duwbandexpertise.”

175 arbeidsplaatsen op de tocht

De voorgenomen wijziging heeft als gevolg dat er ongeveer 175 arbeidsplaatsen in Tilburg minder nodig zullen zijn tegen 2025, voordat op de langere termijn de nieuwe producten een groter onderdeel zullen worden van het bedrijf. In afstemming met de OR en vakbonden wil Bosch Transmission Technology een gedegen oplossing vinden voor de betrokken medewerkers.

Elektrificatie en waterstof

FNV Metaal heeft al gereageerd op dit bericht. De medewerkers zijn volgens FNV Metaal bestuurder Patrick Meerts niet tijdig meegenomen in het traject zodat gefaseerd met een mogelijke afbouw of ombouw van arbeidsplaatsen rekening zou kunnen worden gehouden. “Moeten er nu ineens zomaar 175 man op straat gezet worden? Dat is toch wel een hevige reactie van het bedrijf op al lang voorziene ontwikkelingen. Kan dat niet anders en gestroomlijnder?”

In gesprek

FNV Metaal zet bij deze gang van zaken enige vraagtekens en zal met de bedrijfsleiding binnenkort in gesprek gaan om afspraken te maken over een goed sociaal plan voor de mensen. “Een plan dat pas echt kan gaan werken, als ook de ondernemingsraad met dit reorganisatievoornemen instemt. Veel vraagtekens dus nog…”, aldus Meerts van FNV Metaal.

In 2017 bereikte Bosch Transmission Technology nog een mijlpaal met de productie van de 50 miljoenste duwband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven