Ga naar hoofdinhoud

Remanufacturing hoort bij circulaire economie

Een compressor voor ….. (foto’s: Remade in Holland)

Als het aan de overheid ligt, heeft Nederland in 2050 een volledig circulaire economie. Maar de productiebedrijven die dit moeten waarmaken, hebben nog heel wat drempels te overwinnen. Gelukkig zijn er bedrijven met antwoorden, zoals die de nodige kennis hebben opgebouwd op dit gebied. ACE Reuse Technology in Horst, met zo’n dertig jaar ervaring in remanufacturing van elektromechanische componenten, heeft begin 2018 een nieuwe naam gekregen: Remade in Holland.

Wat is remanufacturing en waarom is het zo belangrijk voor een circulaire economie? Directeur Eduard Lebbink van Remade in Holland vertelt. “Wij creëren een gesloten productiecirkel die de toegevoegde waarde van een bestaand product hergebruikt. Dat is anders dan recycling, waarin alles opnieuw grondstof wordt.

Bij remanufacturing blijft veel van de waarde van het oorspronkelijke product en productieproces behouden. Bij elektromechanische onderdelen betreft dat een flinke waarde, vanwege ontwerp, hightech kennis en hoogwaardige materialen in het product. De basis van remanufacturing is volledige revisie, een hoog-kwalitatief proces waarbij producten systematisch uit elkaar worden gehaald, schoongemaakt en geïnspecteerd voor slijtage.

after remanufacturing compressor
…. en na remanufacturing

Proces van remanufacturing

Elk onderdeel dat niet meer voldoet aan de specificaties wordt vervangen, er kunnen upgrades worden uitgevoerd en het product wordt opnieuw geassembleerd. Kwaliteitstesten stellen zeker dat het product voldoet aan de oorspronkelijke specificaties. Het resultaat is een onderdeel dat zo goed is als nieuw en vaak zelfs beter.

Doordat de producten uitgebreid worden geanalyseerd, worden slijtagepatronen zichtbaar en leert een klant zijn product en de zwakke schakels goed kennen. De achilleshiel van het product kan worden geheeld. En Remand in Holland geeft minimaal dezelfde garantie als op een nieuw product, soms zelfs meer.”

Alle sectoren

Onder de oude naam is het bedrijf al zo’n dertig jaar actief voor producenten, toeleveranciers en servicebedrijven. Zij halen hun producten terug uit de markt en leveren de betreffende onderdelen bij ons af. Het bedrijf in Horst doed de rest. Voorbeelden van componenten zijn koppelingen, compressoren, reductoren en elektromotoren. De klanten zijn onder meer producenten van printers, koffiemachines en koelunits voor in de horeca. De batchgroottes variëren van 15 stuks tot 500.

Het doel van remake in Holland is zoveel mogelijk elektromechanische onderdelen een tweede leven te geven, zonder kwaliteitsverlies. Om dat zo toegankelijk mogelijk te maken, voert men vaak eerst een scan uit die duidelijkheid geeft. Is remanufacturing in dit specifieke geval technisch mogelijk? En wat zijn de kosten? De mogelijkheden kunnen de verwachtingen van de klanten overtreffen en het kan kostentechnisch gunstig zijn.

Wat resteert om remanufacturing een standaard optie te maken, is de wil van producenten en klanten. Volgens Lebbing is remanufacturing is de toekomst en wordt het tijd dat ook de industrie aan dat idee gaat wennen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven