Het Laboratoire d’Innovation pour les Technologies des Energies Nouvelles et les nanomatériaux (Innovatielaboratorium voor technieken voor nieuwe energie en nanomaterialen, Liten) van het Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives (Commissariaat voor atoom- en alternatieve energie, EA) in Parijs heeft een nieuw proces ontwikkeld voor het hergebruik van oude permanente magneten.
Deze permanente magneten bevatten zeldzame materialen als dysprosium (Dy, 66) en neodymium (Nd, 60), die voornamelijk worden geïmporteerd uit China. Er zijn echter nog grote hoeveelheden van deze stoffen beschikbaar in Europa, namelijk in de oude apparaten, de zogenaamde stedelijke mijnen. Gebruik hiervan zou de afhankelijkheid van import kunnen beperken.
Verwerken van oude permanente magneten
Bij het nieuwe proces van LITEN worden de oude permanente magneten en afval uit de productie net zolang vermalen tot ze zijn verpulverd (5 μm diameter ter korrel). Dit ‘oude’ magnetische poeder wordt dan opnieuw gebruikt in een standaard productieproces, waarbij het met ‘nieuw’ poeder in een droge omgeving wordt gemengd. Dit mengsel kan tot 25% gerecycleerde grondstoffen bevatten, zonder dat de hieruit geproduceerde magneet minder krachtig wordt.
De onderzoekers willen het aandeel van de gerecycleerde grondstoffen in nieuwe magneten verhogen. Voor dit doel krijgen zij binnenkort de beschikking over een nieuwe ‘strip casting’ fusieoven in Grenoble, om de mogelijkheid van een fusieproces te onderzoeken.
Het onderzoeksprogramma werd uitgevoerd op het terrein van het regionale platform CEA Tech, dat zich bezig houdt met technologietransfer en innovaties voor de industrie.