Ga naar hoofdinhoud

Publieksdag TU/e toont wonderlijke techniek

Publieksdag TU/e toont wonderlijke techniek

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) houdt op zondag 18 mei de TU/eXperience Publieksdag. Op die dag is iedereen van 12.00 tot 17.00 uur welkom. De centrale thema’s zijn energie, gezondheid en slimme mobiliteit. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud om te ontdekken wat er op de universiteit allemaal gebeurt.

De jaarlijkse open dag van de TU/e is het eerste event van de Dutch Technology Week. Onder de noemer ‘Week of Wonders’ zijn er in de hele Brainport Regio Eindhoven een week lang evenementen waarbij techniek centraal staat.

De TU/eXperience Publieksdag is gratis. Bezoekers worden uitgenodigd om vooral mee te doen. In een Toverlab kunnen kinderen spannende proeven doen en zelf shampoo of tandpasta maken. Of een avontuurlijke knikkerrobot, windmolen of waterraket bouwen. Enkele professoren geven speciaal op deze dag kindercolleges en er is een leuke quiz over de geschiedenis van de techniek.

Wie graag eens Stella van dichtbij wil bewonderen, kan ook terecht op de publieksdag. Studenten die de eerste gezinsauto op zonne-energie bouwden, leggen graag uit hoe het voertuig werkt. Na het winnen van de Solar Challenge in Australië in 2013 behoort Stella intussen tot de meest bekende auto’s ter wereld.

Op de TU/e werken docenten, onderzoekers en studenten dagelijks aan de oplossing van maatschappelijke problemen. Hoe los je bijvoorbeeld files op? Kun je een robot bouwen die oudere mensen helpt bij het huishouden? Kan een gebouw zelf energie opwekken? Bezoekers zullen ontdekken dat voor deze vragen al verrassende, vernieuwende, handige en wonderlijke stukjes techniek zijn bedacht.

Eureka!

Voorafgaand aan de publieksdag presenteren drie jonge uitvinders hun idee aan een jury en genodigd publiek. Het drietal is gekozen uit een grote groep Brabantse en Limburgse scholieren van 12 tot 18 jaar die meededen aan een wedstrijd van het Eindhovens Dagblad, Omroep Brabant, Studio 040 en de TU/e. De jongeren mochten voor de Eureka-Pitch hun ‘Uitvinding van de Toekomst’ opsturen. Tijdens de finale op zondagochtend zal duidelijk worden wie de beste uitvinding heeft bedacht.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven