Ga naar hoofdinhoud

Prototype van intelligente zorgwagen

Met behulp van het aanraakscherm kan het verbruik van de zorgmiddelen worden vastgelegd (foto’s: Fraunhofer-IPA).

Hij komt op verzoek, draagt de voorraad zorgmateriaal en documenteert het gebruik. Het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) ontwikkelt een intelligente zorgwagen, die verplegers fysiek en informatief ondersteunt. De wetenschappers hebben een eerste prototype gerealiseerd. Hiermee zetten ze zich in voor een verdere verbetering van de arbeidsomstandigheden in de zorg en ontwikkelen ze oplossingen voor de uitdagingen van de demografische veranderingen.

De huidige zorgwagens bieden nog niet optimale ondersteuning voor de zorgkrachten. Vooral in noodgevallen staat de wagen niet op de plek waar het personeel deze net nodig heeft. Bovendien zijn ze vaak onvoldoende uitgerust. De zorgkrachten verliezen tijd omdat ze ontbrekend materiaal eerst apart uit het magazijn moeten halen, waarbij de afstand in de woongebieden of afdelingen vaak groot zijn.

De documentatie van de uitgevoerde werkzaamheden en het daarbij gebruikte verplegende materiaal vraagt zelfs bij het gebruik van elektronische media veel tijd, omdat ze deze werkzaamheden vaak na het einde van de dienst nog moeten uitvoeren.

Technische assistentiesystemen kunnen de arbeidsomstandigheden in de ouderenzorg en ziekenverpleging verbeteren. Ze ondersteunen en ontlasten medewerkers in hun arbeid, waardoor meer tijd beschikbaar komt voor de interactie met de zorgontvanger.

Intelligente zorgwagen

zorgwagen Fraunhofer-IPA
De intelligente zorgwagen rijdt autonoom naar zijn werkplek.

De wetenschappers hebben voor het eerste prototype de mobiele basis van servicerobot Care-O-bot 4 voorzien van een nieuwe opbouw, die kan worden gevuld met zorgmaterialen. Als de zorgwagen is aangesloten op de omroepinstallatie van een instelling, kan hij automatisch naar de kamer rijden van de patiënt die heeft gebeld. Met behulp van het geïntegreerde aanraakscherm kan de verzorger zijn aanwezigheid bevestigen maar ook de robot vrijgegeven als die niet meer nodig is. Bovendien kan het verbruik van zorgmaterialen via het display worden gedocumenteerd.

De wetenschappers zouden de zorgwagen zodanig willen doorontwikkelen, dat hij met zijn intelligente assistentiefunctie de dagelijkse werkzaamheden verbetert. Om op de plaats te komen waar de verpleging hem nodig heeft, is een navigatiesystemen ingebouwd waarmee de wagen zelfstandig naar de aangegeven plek kan rijden. Hij herkent automatisch hindernissen, die in de weg staan en rijdt er omheen. Behalve via de oproepinstallatie is de wagen ook per smartphone op te roepen.

In een volgend stadium moet de wagen de verzorgers automatisch volgen. Met behulp van een geautomatiseerd mechanisme moet hij de zorgmaterialen ergonomisch en hygiënisch klaarleggen. De documentatie voor de verpleging staat ter plekke op het beeldscherm van de zorgwagen. Uiteindelijk willen de wetenschappers ook de koppeling aan een geautomatiseerd centraal magazijn onderzoeken, dat de zorgwagen vult, de voorraden elektronisch bewaakt en indien nodig bijbestelt.

Onderdeel van project SeRoDi

De intelligente zorgwagen ontstaat in het kader van een vierjarig samenwerkingsproject Servicerobotik zur Unterstützung bei personenbezogenen Dienstleistungen (SeRoDi). Fraunhofer-IPA werkt hiervoor samen met het Institut für Steuerungstechnik (ISW) en het Institut für Arbeitswissenschaft und Technologiemanagement (IAT) van Universität Stuttgart, de Universität Greifswald, met verpleeghuizen voor ouderen in Mannheim en Universitätsklinik Mannheim als eindgebruikers.

Het doel is, om drie gebruiksscenario’s uit het dagelijks leven in de praktijk te brengen en met behulp van meerdere evaluaties te onderzoeken, hoe de nieuwe technologieën de werkzaamheden in het dagelijks leven verbeteren.

Behalve aan de intelligente zorgwagen werken de projectpartners ook aan de verdere ontwikkeling van de multi functionele en met assistentie functie uitgevoerde lift Elevon, die de zorgkrachten bij de opname en de transport van personen ondersteunt. De derde toepassing houdt zich bezig met een service assistent, die de bewoners of patiënten in de vorm van een mobiele kiosk bijvoorbeeld snacks, drankjes of tijdschriften in de lounge of direct aan het bed kan brengen.

Servicerobot verder verspreiden

De projectpartners zijn van plan om de omgebouwde assistentiesystemen ook aan het einde van het project in de instellingen te laten, zodat ze ook als referentie voor andere instellingen kunnen worden gebruikt. De onderzoekers verwachten van het project niet alleen de ontwikkeling en beproeving van nieuwe toepassingen. Ze willen ook  nieuwe partners binnenhalen voor verdere ontwikkeling en toepassing, zodat het gebruik van de servicerobots in de medische en zorggebieden verder toeneemt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven