Ga naar hoofdinhoud

Proton Motion Stage volledig op maat configureerbaar

Mechanical Engineers Pim Duijsens (l) en Moos Senden (r) van Prodrive Technologies: "Deze Proton Motion Stage is gebaseerd op proven technology" (foto: Prodrive Technologies)

De Proton Motion Stage van Prodrive Technologies is een mooi stuk techniek. Een complexe modulair opgebouwde x-y-tafel, speciaal ontworpen voor nauwkeurige en snelle meet- en inspectie-toepassingen. Volledig configureerbaar naar de wensen van de klant. Bijzonder is ook dat nagenoeg alle componenten bij Prodrive Technologies vandaan komen.

Nauwkeurige motion stages worden veel gebruikt in high-end toepassingen. Denk aan medische of laboratorium-applicaties, maar ook veel in de productie van elektronica-componenten en natuurlijk de semiconductor-industrie. Motion stages zijn niet nieuw, maar worden wel steeds verfijnder. Zo ook de Proton Motion Stage van Prodrive. Waarom de ontwikkeling starten van een Motion Stage?

Vermogenselektronica

“Prodrive komt oorspronkelijk uit de hoek van de vermogenselektronica,” legt Pim Duijsens uit, Mechanical Engineer bij Prodrive Technologies. “Daardoor hebben we voor veel klanten in het verleden al de nodige aandrijfelektronica gebouwd. Dat pad zijn we gaan verbreden omdat de vraag hiervoor uit de markt kwam.” Prodrive zag mogelijkheden om ‘off the shelf’ componenten (OTS) te gaan ontwikkelen. In die lijn is het bedrijf twee kanten op gegaan.

Prodrive Motion Platform

Duijsens: “Aan de ene kant richting software. Daar is ons Prodrive Motion Platform uit voortgekomen; een softwarepakket waarmee motion systemen aan te sturen zijn. Deze software heeft ook een link met MatLab & Simulink, waardoor in Matlab een dynamicamodel en systeemmodel te maken zijn. En het is mogelijk om simulaties te draaien met Simulink.”

Zoals gezegd aan de ene kant de software, maar aan de andere kant de hardware. Prodrive heeft een catalogus met diverse actuatoren, waarbij meteen de link wordt gelegd met alle ‘te matchen’ componenten. Dus als een klant kiest voor een bepaalde lineaire actuator, ziet hij ook meteen welke drive, voeding en software daarbij horen.

Meerdere assen synchroniseren

Duijsens noemt een voorbeeld: “Qua software kan dat een low-level pakket zijn met alleen de controller modellen van de drive, anderzijds kun je er ook voor kiezen om het motion platform het gehele systeem te laten aansturen. Daarbij heeft Prodrive, als je puur even kijkt naar de hardware, enkele high-end en mid-end motion controllers die meerdere drives kunnen aansturen. Hierdoor zijn meerdere assen te synchroniseren. Dat is eigenlijk het pakket wat we nu hebben. Een logische vervolgstap daaruit is dan richting het soort samengestelde systemen zoals de Proton Motion Stage. Waarbij we al veel ervaring hebben opgedaan met klantspecifieke motion systemen.”

Alleen eigen componenten

Er zijn natuurlijk meerdere fabrikanten die X-Y motion systemen leveren. Wat is het unieke van deze Proton Motion Stage? Volgens Moos Senden, Mechanical Engineer bij Prodrive Technologies, ligt dat ten grondslag aan het feit dat Prodrive motion stages opbouwt met alleen maar eigen componenten. “Diverse stages van andere leveranciers worden samengesteld met componenten van verschillende partijen. Wij denken dat dat soort stages duurder zijn, maar ook lastiger te integreren zijn. Bij ons krijgt de klant meteen een werkende oplossing gebaseerd op ‘proven technology’, bieden we betere specificaties en support.”

Innovatieve constructieprincipes

“Anderzijds hebben wij gekozen voor bepaalde innovatieve constructieprincipes en denken we verder na over de opbouw. Ook omdat we daarin een brede kennis hebben. Bovendien kunnen wij specifieke klantoplossingen vertalen naar een systeem. Daarbij komt dat we alle onderdelen in huis produceren. Specifieke freesdelen worden hier gemaakt en ook vindt de assemblage in onze clean room plaats. De combinatie van al die factoren samen maakt dat wij een zeer stabiele en snelle motion stage ‘off the shelf’ kunnen maken.”

Meer over de Proton Motion Stage, het bijzondere voorspansysteem, de nauwkeurigheid en het opvangen van trillingen is te lezen in de komende editie van Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven