Ga naar hoofdinhoud

ProfiHubs voor betrouwbaar Profibus netwerk

Procentec ProfiHub A5 (met open klep) welke gebruikt zijn bij de update van de installatie (foto: Procentec)

Om de Profibus installatie draaiende te houden, gebruikt Barwon Water ProfiHubs van Procentec. Barwon Water biosolids drying facility is een geavanceerde slibdrooginstallaties in Australië. Het bedrijf biedt een ecologische, duurzame lange termijn oplossing voor de terugwinning van slib afkomstig van Barwon Water’s Black Rock en kleinere regionale waterzuiveringsinstallaties.

Barwon Water maakt voor het gehele productieproces gebruik van Profibus. Het netwerk bestaat onder andere uit Profibus DP, fiber optics, DP/DP koppelaars en een groot aantal Profibus PA apparaten. Na enkele jaren, kreeg Barwon Water steeds vaker te kampen met complexe Profibus storingen. Om het netwerk zo snel mogelijk weer up and running te krijgen, schakelde Barwon Water de hulp van Procentec’s Australische distributeur Pentair PICC in.

Met behulp van de ProfiTrace, voerden zij op locatie een gedetailleerde netwerkaudit uit. Met deze innovatieve tool is het namelijk mogelijk om binnen slechts enkele uren de kwaliteit van het Profibus netwerk te controleren. Uit de resultaten van de netwerkaudit bleek al snel dat de installatie niet aan de Profibus richtlijnen voldeed, waardoor de kans op uitval erg groot was.

Profibus netwerkupgrade

Barwon Water verhoogt betrouwbaarheid Profibus netwerk met Procentec ProfiHubs
ProfiTrace rapport vóór (boven) en ná (onder)

Om het Profibus netwerk stabieler en betrouwbaarder te maken, deed Pentair PICC concrete aanbevelingen om het netwerk te upgraden. De netwerkupgrade werd tijdens een geplande shutdown van drie dagen uitgevoerd. Allereerst zijn Procentec ProfiHubs op het Profibus DP netwerk geïnstalleerd, waardoor de kritische apparaten zich nu op afzonderlijke segmenten bevinden.

Resultaat: galvanisch gescheiden segmenten die problemen door stroompieken reduceren en de mogelijkheid bieden om storingen te isoleren en dus sneller op te lossen. De ProfiHubs zijn in diverse MCC kasten geïnstalleerd om de backbone van de doseerpompen te scheiden. Daarnaast is de ProfiHub ingezet om de transmitters, niveau- sensoren, remote I/O’s, gateways en DP/PA verbindingen binnen de installatie met elkaar te verbinden.

Transmissiesnelheid

Barwon Water verhoogt betrouwbaarheid Profibus netwerk met Procentec ProfiHubs
ProfiTrace rapport vóór (boven) en ná (onder)

De tweede aanbeveling was het verlagen van de transmissiesnelheid van 1.5Mbits/sec naar 500kbits/sec. De transmissiesnelheid werd daarom door de systeemintegrator in de PLC aangepast, met als doel langere kabelafstanden mogelijk te maken. Ongebruikte apparaten zijn vervolgens van het netwerk ontkoppeld en de hardware-configuratie op de PLC geüpdatet.

Tot slot zijn alle slechte verbindingen hersteld, onjuiste afsluitweerstanden gecorrigeerd en beschadigde connectoren vervangen. Dit alles heeft geresulteerd in een hogere betrouwbaarheid van de installatie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven